Annons

Nedgrävning ett alternativ

Tingsryds kommunalråd Patrick Ståhlgren (M) lovar att ”med kraft agera för” att den planerade 400 kilovoltsledningen genom Tingsryds kommun ska grävas ned.
Tingsryd • Publicerad 6 augusti 2014
? Den bästa möjliga tekniken ska användas för minsta möjliga intrång för miljö och berörda fastighetsägare, säger Patrick Ståhlgren (M).
? Den bästa möjliga tekniken ska användas för minsta möjliga intrång för miljö och berörda fastighetsägare, säger Patrick Ståhlgren (M).Foto: 

Detta löfte är ett direkt svar på en utmanande fråga från skogsägaren Mats Uleskog i Dångebo: ”Varför är inte nedgrävning ett alternativ?” Frågan toppade hans inlägg på Smålandspostens Lobbysida måndagen den 28 juli.

I en artikel på Tingsrydssidan tidigare hade han också berättat om sin och andras oro inför denna starkströmsledning. Den befaras ta mycket mark i anspråk och kanske till och med tvinga folk att flytta från hus och hem.

Annons

Patrick Ståhlgren ger nu Mats Uleskog rätt.

– Jag har nu satt mig in i frågeställningen. Som kommunalråd i en mindre kommun ser jag små möjligheter att motsätta sig ledningsbygget. Men mitt jobb är att verka för att intrånget och skadan för berörda markägare blir så litet som det bara går, säger han.

Han tror att en omtransformering av planerade växelströmsledningen till en likströmledning är möjligt.

– Den bästa möjliga tekniken ska användas för minsta möjliga intrång för miljö och berörda fastighetsägare. Det är tekniskt mera avancerat att omvandla 400 kilovolt växelström till likström. Det kan också bli dyrare att gräva ned den istället för luftledning. Men det får man ta, säger Tingsryds kommunalråd.

Han kommer också att delta på ett informationsmöte som LRF Sydost har inbjudit till den 2 september i Växjö. Landshövdingen och politiker från Tingsryds och Lessebo kommuner deltar.

– Förhoppningsvis kan vi då få mer information kring ledningen och hur vi kan påverka möjligheterna att få ledningen lagd i marken.

Remisstiden för synpunkter kring ledningen går ut den 5 september.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons