Annons

Nedlagt Folkets hus får behålla kommunbidrag

Det var inte bara snällhet från kultur- och fritidsnämnden utan också juridiskt rätt att låta nedlagda Folkets husförening i Fridafors slippa betala tillbaka erhållet driftsbidrag.
Tingsryd • Publicerad 17 januari 2012
Redan år 2008 togs skylten från Fridafors Folkets hus ned. Men då för att den skulle skrapas och nymålas. Nu är det dock slut för gott och fastigheten är såld.
Redan år 2008 togs skylten från Fridafors Folkets hus ned. Men då för att den skulle skrapas och nymålas. Nu är det dock slut för gott och fastigheten är såld.Foto: Bernd Blankenburg

Det handlar om 42 000 kronor som föreningen fått i driftsbidrag för år 2011. Men man klarade alltså inte ekonomin och därför avvecklades föreningen och fastigheten såldes den 15 september.

Fridafors Folkets husföreningen hade dock en korrekt inställning till saker och ting. I ett brev till kultur- och fritidsnämnden undrade man hur mycket av det erhållna bidraget som nu skulle tvingas att betala tillbaka. Den bidragsberättigade verksamheten avbröts ju efter nio månader.

Annons

– Större delen av året hade ju gått och därför får de behålla bidraget. Jag tror att medlemmar till och med betalade ur egen ficka för att hålla verksamheten vid liv så länge det gick, säger nämndens ordförande Håkan Ohlsson (M):

Han tillägger att nämndens beslut inte bara byggde på generositet utan också på juridik.

Det förklarar kultur- och fritidsförvaltningens avdelningschef Kenth Anderson.

– Det finns ingenting i våra reglementen som säger att föreningen blir skyldig till återbetalning i sådant här fall, säger han.

Nämndens beslut kan möjligen ses som en senkommen julklapp till medlemmarna i Fridafors Folkets husförening. De hade alltså in i det sista och av rent ideologiska skäl kämpat på för att Folkets hus skulle överleva.

Men det gick alltså inte i längden. Folkets hus är nu avvecklat och fastigheten såldes till Fridafors Bilservice.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons