Annons

Nedstämt på båtfabriken i Ryd

När Nimbuskoncernen nu begärt sig i konkurs drabbas fem olika bolag med cirka 200 anställda. Enligt uppgifter i olika media har koncernen samlat på sig skulder på mellan 500 och 640 miljoner kronor de senaste åren.
Tingsryd • Publicerad 4 juli 2012
industrin behövs Jörgen Pålsson har arbetat på Ryds Båtindustri AB i 24 år och varit produktionschef sedan år 2000: ?Man lider som Rydbo. Orten behöver sin industri.? Foto: Bernd Blankenburg
industrin behövs Jörgen Pålsson har arbetat på Ryds Båtindustri AB i 24 år och varit produktionschef sedan år 2000: ?Man lider som Rydbo. Orten behöver sin industri.? Foto: Bernd BlankenburgFoto: 
Ett gammalt båtmärke. Är det värt något?
Ett gammalt båtmärke. Är det värt något?Foto: 
Tom Kühne är vd för Ryds Båtindustri: ?Jag tror på Ryds som varumärke. Det kanske går att starta om i liten skala.?
Tom Kühne är vd för Ryds Båtindustri: ?Jag tror på Ryds som varumärke. Det kanske går att starta om i liten skala.?Foto: 
Leif Waldemar har arbetat 23 år på båtfabriken i Ryd: ?Allt känns ovisst och det finns många frågetecken.?
Leif Waldemar har arbetat 23 år på båtfabriken i Ryd: ?Allt känns ovisst och det finns många frågetecken.?Foto: 
Martin Tallqvist, 36 år gammal: ?Båtfabriken har funnits i Ryd så länge jag kan minnas.?
Martin Tallqvist, 36 år gammal: ?Båtfabriken har funnits i Ryd så länge jag kan minnas.?Foto: 
Jörgen Carlsson, lokala fackordförande för IF Metall: ?Om inte Ryds båtmodeller kan klara sig på marknaden vilka ska då göra det??
Jörgen Carlsson, lokala fackordförande för IF Metall: ?Om inte Ryds båtmodeller kan klara sig på marknaden vilka ska då göra det??Foto: 

Ryds Båtindustri AB har under fyra år bidragit med runt 60 miljoner kronor i förluster. Dessutom hade bolaget satsat stort på utveckling av sin injiceringsteknik och en ny design på nya modellen Future Line 528. Det har kostat fem miljoner kronor.

Modellen lyckades av reaktionerna på årets mässor att döma. Båten fick flera utmärkelser och priser.

Annons

– Men båtmarknaden är stendöd. Och lyckas inte vi med vår båt på marknaden vilka andra skulle klara sig då? Det är sorgligt. För bara några år sedan skulle ingen trott att det här kunde hända, säger Jörgen Carlsson som arbetat 25 år på båtfabriken i Ryd.

Han är lokal fackordförande för IF Metall och har nu 38 arbetskamrater att ta hand om. Av dess var redan 12 varslade om uppsägning så sent som den 19 juni.

– Ingen var ju överraskad egentligen av det här beskedet. Det har varit tufft på båtmarknaden sedan 2008, säger Jörgen Carlsson.

A tt situationen näst intill varit hopplöst uttrycker Nimbus koncernchef så här:

– Fritidsbåtmarknaden har varit mycket utmanande under de senaste åren och vi har inte sett någon ljusning under 2012. Snarare en ytterligare försämring, skriver Magnus Andersson i ett meddelande till personalen, kunder och leverantörer.

Han beskriver också att man bedrivit ett intensivt arbete för att strukturera om koncernen. Hoppet var att hitta investerare som var villiga skjuta till nytt kapital.

Detta misslyckades. Koncernens banker trodde inte på att en positiv utveckling och sade upp krediterna.

Koncernens huvudsakliga kreditgivare norska DNB Bank tvingade Nimbus Boats AB att begära sig själv i konkurs vid Göteborgs tingsrätt i går.

Det gör inte båtbyggaren Leif Waldemar i Ryd glad.

– Vad händer nu? Jag har aldrig varit med om att min arbetsgivare begär sig i konkurs. Vi ska ha lön den 25 juli. Hur blir det med det?

Annons

Efter beskedet om konkursen drabbades båtfabrikens anställda av nedstämdhet. Men en och annan vill också se en eventuell ljusglimt någonstans.

– Den nya modellen är ju så bra! Även om kundernas köpkraft just nu är död så kanske Ryds båtindustri skulle kunna överleva på egen hand? Kanske konkursförvaltaren säljer Rydfabriken till en annan ägare, spekulerar Erling Petersson och flera av hand arbetskamrater.

Jörgen Pålsson har arbetat på båtfabriken i 24 år och är produktionschef sedan år 2000.

– Jag tror på Ryds koncept och på vår unika byggmetod med vakuuminjicering. Kanske båtfabriken kan leva vidare i en annan konstellation. Jag skulle våga satsa, säger produktionschefen Jörgen Pålsson.

Fotnot: Konkursansökan gäller följande bolag: Nimbus Boats AB, Nimbus Boats Holding AB (moderbolaget), samt Ryds Båtindustri AB, Storebro Bruks AB, Nimbus Produktion i Mariestad AB. Föreslagen konkursförvaltare är advokat Rickard Ström från Advokatfirman Lindahl i Göteborg.

TEXT

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons