Annons

Nu byter Börjes till säkrare glasrutor

På Tingsryds marknads första dag den 26 juli ramlade en 78-årig man från Blekinge genom en glasruta i Börjes varuhusentré.
- Han kunde ha blivit halshuggen, säger hans sambo.
Tingsryd • Publicerad 10 augusti 2010
Lamellglas är säkrare som skyltfönster. Jimmy Olsson från Specialsnickeriet i Tingsryd demonstrerar hållbarheten.
Lamellglas är säkrare som skyltfönster. Jimmy Olsson från Specialsnickeriet i Tingsryd demonstrerar hållbarheten.Foto: Bernd Blankenburg
Här i Börjes varuhusentré vid postlådan ramlade den 78-årige Blekingebon genom glasrutan och fick livshotande skador.
Här i Börjes varuhusentré vid postlådan ramlade den 78-årige Blekingebon genom glasrutan och fick livshotande skador.Foto: Bernd Blankenburg

Vad som hände är oklart. Men i entrén vid postlådan ramlade mannen genom den stora rutan och fick livshotande skador.

Skyltfönstret splittrades nämligen i sylvassa långa bitar som stacks i hans hals och rakt in i hjärnan via vänstra ögat.

Annons

- Jag var inte där när det hände men när jag kom till olycksplatsen var det en hemsk syn. Vid sådana tillfällen ser man ödet, säger sambon som med den bakgrunden i dag tycker att mannen hade tur i oturen.

Han kunde ha dött av sina skador. Men han räddades. Enligt uppgift befann sig en ledig ambulanspersonal på platsen och räddade livet på mannen.

- Sedan kom ett ambulansteam från Ingelstad och hämtade honom. På specialistkliniken i Lund opererades han. Nu är han hemma igen och han ska få ett porslinsöga, säger 78-åringens sambo.

Bengtåke Rungegård är delägare i Börjes varuhus och han är tacksam mot ambulanspersonalens rådiga ingripande.

- Jag kan inte se att vi har gjort oss skyldig till något, men man känner sig delaktigt i vad som hänt ändå. Man får sig en tankeställare, säger han.

Efter olyckan tog han via telefon kontakt med mannens sambo. Han höll sig underrättad om 78-åringens tillstånd.

- Om några dagar ska båda komma till Tingsryd och då ska vi prata om det som hänt.

Den sönderslagna glasrutan har suttit länge på sin plats. Inte förrän i juli förra året finns det krav på att skyltfönster som når en meter över marken eller lägre måste vara härdade eller tillverkade av lamellglas.

- Vi har beställt lamellglas hos Specialsnickeriet i Tingsryd. Tillverkaren har haft semester och därför har vi inte kunnat byta ännu. Men på onsdag ska det nya skyltfönstret på plats, säger Bengtåke Rungegård.

Om alla skyltfönster vid sidan om entrén ska bytas vet han inte eftersom det är oklart vad slags glas de består av.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons