Annons

Nu ska han utveckla Olofström

I Olofström vet man var kompetensen finns. Först rekryterade kommunen Tingsryds kanslichef Sara Rudolfsson (S) till att bli kommunalråd. Och nu hämtas Anders Borgehed som utvecklingschef.
Tingsryd • Publicerad 21 augusti 2014
Anders Borgehed lämnar Tingsryds kommun för att bli utvecklingschef i Olofströms kommun.
Anders Borgehed lämnar Tingsryds kommun för att bli utvecklingschef i Olofströms kommun.Foto: Bernd Blankenburg

– Jag ska ersätta en inhyrd konsult för att Olofströms kommun vill planera för en långsiktig omställning av samhället. För att kunna göra det får jag en fri roll utan någon specifik tjänstebeskrivning, säger Anders Borgehed som sedan slutet av år 2009 varit Tingsryds kommuns näringslivsutvecklare.

Från den tjänsten har han varit föräldraledig sedan årsskiftet. Förre regionchefen i Företagarna i Kronoberg, Thomas Mattsson, har sedan dess innehaft tjänsten som näringslivsutvecklare.

Annons

Ingen tjänstbeskrivning, en fri roll. Med andra ord tänker ledningen för Olofströms kommun släppa loss Anders Borgehed på framtidens fria betesmarker.

Vet du alls vad du ska göra?

– O,?ja! Olofström vill driva en långsiktig process för att motsvara den strukturomvandling som håller på att ske i näringslivet. Där har det växt fram en oerhörd framtidstro. Det innebär dock skenbart motsägelsefullt att kommunen på sikt riskerar många arbetstillfällen, säger Anders Borgehed.

Han berättar om exempelvis Volvo som investerar 3,5 miljarder kronor i sin fabrik i Olofström.

– Det är en del av en strukturomvandling inom industrin. Kort sagt, att man investerar stora summor i automatisering av produktionen. Det stärker konkurrenskraften men ger färre jobb.

Därför måste man ställa om samhället.

– Tanken är att inse att de enkla jobben försvinner och måste ersättas med andra. Det gäller att bibehålla samhällsvärden men att våga ifrågasätta givna strukturer och funktioner för att komma in på nya vägar.

Han säger sig lämna Tingsryd med tungt hjärta. Även här hade han uppgiften att runda nutiden för att komma fram till nya visioner.

– Jag har trivts bra i Tingsryd! Men på den här typen av jobb är det bra att man inte blir långvarig. Det behövs rotation, säger Anders Borgehed som börjar nya jobbet den 1 september.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons