Annons

Nu startar förhandlingar om makten

Under måndagskvällen har de mötts för första omgången. De borgerliga partiernas mysiga familjefest blev det inte. Och ännu finns ingen allians. Det är två falanger som tampas med varandra: M, KD och FP mot C.
Tingsryd • Publicerad 12 oktober 2010
Patrick Ståhlgren är ordföranden för Tingsrydsmoderaterna: "Vi är ense om de stora frågorna med KD och FP."
Patrick Ståhlgren är ordföranden för Tingsrydsmoderaterna: "Vi är ense om de stora frågorna med KD och FP."Foto: Bernd Blankenburg
Sven-Erik Svensson är centerns förhandlingschef: " Vi är en god blandning mellan gamla rävar och nya."
Sven-Erik Svensson är centerns förhandlingschef: " Vi är en god blandning mellan gamla rävar och nya."Foto: Bernd Blankenburg

De borgerliga ska förhandla med varandra om politiken de kommande fyra åren och om bemanningen i nämnder och styrelser. En viktig punkt blir frågan vem som ska vara ordförande i kommunstyrelsen. Det vill säga regeringschefen i kommunen som får en lön på cirka 540000 kronor.

– Man kan uppleva det så att det är två falanger som sitter på var sin sida av bordet. Det är ju så att vi Moderater, Folkpartiet och Kristdemokraterna vi är ense i de stora frågorna där centern har fronderat, säger Patrick Ståhlgren som är ordförande i Moderaternas partiförening.

Annons

Han är utsedd att tillsammans med Inge Strandberg ingå i förhandlingsgruppen mot Centern. I gruppen finns också Anette Weidenmark (KD) och Sven-Olof Karlborg (FP). Enligt Patrick Ståhlgren har gruppen tillsammans bestämt att Inge Strandberg ska vara deras talesman.

Kanske för att falangerna ska ha jämvikt uppträder Centern också med fyra förhandlare. Med Sven-Erik Svensson som förhandlingschef deltar också Anna Johansson, Linda Petersson och Björn Elmqvist.

– Det tycker vi är en bra bemanning och god blandning mellan gamla rävar och nya, säger Sven-Erik Svensson som de senaste fyra åren varit kommunfullmäktiges ordförande.

Rävspelet kan börja. Mycket möjligt att Moderaterna genast påpekar att det finns för många centerpartister på spelplanen.

– Centern och vi är ju jämstora och borde ha lika många förhandlare. Men om sanningen ska fram så är det ingen stridsfråga, säger Patrick Ståhlgren.

Nej, stridsfrågorna är i stället den kommunala kostverksamheten, friskolor i östra kommundelen, samt huruvida friskolor ska ha fri skolskjuts för sina elever.

– För oss är politikens innehåll det allra viktigaste, säger Sven-Erik Svensson men han tillägger att det är praxis att posten som kommunalråd ska gå till det största partiet.

Och det är centern som i valet fick sju röster fler än M.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons