Annons

Nu tas nya krafttag mot villainbrotten

Nu tar polisen i östra Kronoberg nya krafttag mot villainbrotten. I går träffade de grupperna för grannsamverkan i området och diskuterade framtida arbete. – Vi vill öka den upplevda tryggheten, förklarade Pär-Axel Tobiazon.
Tingsryd • Publicerad 6 december 2011
Pär-Axel Tobiazon fick svara på frågor om vart stöldgodset tar vägen, lagstiftning och polisens närvaro vid rapportering.
Pär-Axel Tobiazon fick svara på frågor om vart stöldgodset tar vägen, lagstiftning och polisens närvaro vid rapportering.Foto: Emelie Olsson

Tillsammans med brottsoffersamordnare Anders Svahn, mötte närpolischef Pär-Axel Tobiazon grannsamverkansgrupperna i går. Drygt 30 personer från Tingsryd, Uppvidinge och Lessebo hade tagit sig till polishuset i Växjö för att diskutera det ideella arbetet och vikten av att observera det som händer på orterna.

-I vårt område finns ungefär åtta samverkansgrupper. Det krävs eldsjälar som håller ihop det och grannsamverkan spelar stor roll för tryggheten i ett område, sade Anders Svahn.

Annons

Vid den här tiden på året ökar antalet inbrott, något som enklast förklaras med att det blir allt mörkare. Enligt Anders Svahn gör det en fungerande samverkan ännu viktigare.

-Vi vill ha in så mycket information som möjligt från grupperna. Men vi vill också veta vad de vill ha för information från oss och hur vi på bästa sätt kan hjälpa dem i deras arbete.

Pär-Axel Tobiazon fick flera kluriga frågor. Var stöldgodset från inbrotten tar vägen, var en av dem.

-Det är svårt att säga. Jag skulle säga att det beror lite på vad det är för stöldgods. Guld och kontanter försvinner troligtvis ut ur landet ganska snabbt, förklarade han.

Tora Thuresson, Kjell Thuresson, Yngve Almqvist och Sigvard Möcander från Grannsamverkan Urshult var på plats. Så sent som i förra veckan fick de positiv feedback för sin nattpatrullering. Under mötet ville Tora Thuresson ha handfasta tips.

– Jag vill veta hur man ska hålla ögonen öppna, vad man ska titta efter och vad man inte ska göra när man är ute och åker.

På den sistnämnda frågan hade Anders Svahn ett snabbt svar.

-Man ska absolut inte göra några ingripanden och gå in i pågående brott. Man ska observera och rapportera till oss. När vi får deras rapporter kan vi i bland lösa upp knutar.

-I november kan vi se att det är ganska få inbrott här jämfört med i övriga Kronoberg. Det är ett tecken på att ni gör ett bra jobb, sade Anders Svahn.

På plats var också Gert Brushammar från Villaägarna Kronoberg.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons