Annons

Nya krafttag i kampen mot sjögullen tas i vår

Kampen mot den fruktade sjögullen går vidare i exempelvis Urshult. Flera olika aktörer har nu allierat sig för att få bukt med den besvärliga växtens spridning i sjön Åsnen.
Tingsryd • Publicerad 23 december 2010
Sjögullen breder ut sig i Åsnen vid Urshult. Nu ska den bekämpas.
Sjögullen breder ut sig i Åsnen vid Urshult. Nu ska den bekämpas.Foto: Markus Danielsson
Gösta Johansson (sittande) och Lars Carlsson inspekterar sjögull i Åsnen hösten 2010.
Gösta Johansson (sittande) och Lars Carlsson inspekterar sjögull i Åsnen hösten 2010.Foto: 

Under 2009 upptäcktes det att den fruktade växten sjögull hade fått fäste i olika delar av Åsnen. Växten kan få förödande konsekvenser för bad, fiske och båtliv om den sprider sig tillräckligt mycket med sitt täta bestånd.

Ett område som har drabbats är Urshultsviken. Problemet har uppmärksammats av såväl Tingsryds kommun som länsstyrelsen samt andra berörda organisationer. Hit hör exempelvis Urshults sockenråd och de olika fiskevårdsområdesföreningarna runt Åsnen.

Annons

Det senaste i ämnet kring just Urshultsviken är att Tingsryds kommun har tagit på sig rollen att vara projektansvarig part för bekämpningen.

– Det innebär att kommunen skjuter till 20 000 kronor medan länsstyrelsen bidrar med 50 000 kronor. Åsnens södra fiskevårdsområdesförening går in med 10 000 kronor, berättar kommunstyrelsens ordförande, Arne Karlsson (M).

För att begränsa kostnaderna i Urshultsviken ytterligare har Urshults sockenråd och Åsnens södra fiskevårdsområdesförening lovat att utföra det manuella arbetet. Pengarna som ingår i projektet ska gå till inköp av material som sedan ska läggas ut på isen idet drabbade området.

När isen smälter är det tänkt att sjögullen ska pressas ner mot sjöbottnen av exempelvis råghalm eller ett stort armeringsnät.

– Vi ska köpa in materialet så fort som möjligt. Problemet är att sedan få alltihop att hamna på rätt plats. Vi hoppas att isen ska vara tillräckligt stark i januari, fortsätter Arne Karlsson.

Sjögullen finns även i Hönshyltefjorden och Brändeborgsfjorden utanför Ryd. Hur det blir med bekämpningen i de områdena är inte fastställt i dagsläget.

– Det handlar om stora pengar som behövs där. Vi jobbar vidare och ska se om vi kan komma överens med länsstyrelsen för att utverka mer pengar till det, säger Arne Karlsson.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons