Annons

Nya siffror visar på färre arbetslösa i Tingsryd

Arbetsförmedlingens nya siffror visar att det är färre personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Tingsryd jämfört med 2013. Men för utrikes födda personer är det tuffare.
Tingsryd • Publicerad 19 augusti 2014
Foto: 

I juli i år är 395 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Tingsryd. Det är 66 personer färre än samma tidpunkt förra sommaren. Arbetslösheten har minskat i hela länet.

Tingsryd är den tredje kommunen som har lägst arbetslöshet i år, 6,9 procent, näst efter Älmhult som har 4,8 procent och Ljungby som har 5,7 procent.

Annons

– Det beror på att industrin har kommit i?gång. Hjulen snurrar och det går åt rätt håll. Den trenden finns i hela Sverige. Men särskilt Tingsryd som har tillverkande företag och industrier drabbades hårt av lågkonjunkturen. Det börjar sakta bli bättre, månad för månad, säger Peter Andersson som är arbetsförmedlingschef i Växjö.

Minskad arbetslöshet gäller även för ungdomar mellan 18 och 24 år. Nu är det 100 ungdomar inskrivna som arbetslösa och det är 29 personer färre jämfört med juli 2013.

– Generellt har det blivit en återhämtning inom serviceyrken men även inom industrin, säger Peter Andersson.

Bland utrikes födda personer sker en ökning i länet. Nuvarande siffra är 25,7 procent. I Tingsryd finns fler arbetslösa, 27 procent. Det är 168 personer. Av dem är 82 kvinnor och 86 män arbetslösa.

– Jag vet inte hur det ser ut i Tingsryd, men generellt sett tar det tid för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, säger Olle Sjösäter, pressansvarig på Arbetsförmedlingen i Kronoberg.

I Arbetsförmedlingens statistik ingår både de som är öppet arbetslösa och de som är med i program med aktivitetsstöd.

Anna Snellman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons