Annons

Nytt avtal i Hollandsprojektet

Hollandsprojektet har lett till att många holländare, belgier och tyskar har kunnat bosätta sig i kommunen. Nu ändras avtalet med norska Placement AS och kommunen tar själv ett större ansvar.
Tingsryd • Publicerad 2 juli 2012
Tim Lux är inflyttarlots: "Kommunen har nu en egen etablerad mottagarservice."
Tim Lux är inflyttarlots: "Kommunen har nu en egen etablerad mottagarservice."Foto: Oskar Tinggren

– Vi har under åren märkt att vi har fått stor erfarenhet. Och att vi inte är i lika stort behov av lika mycket stöd som vi tidigare fått av Placement AS. Så i det nya avtalet tar vi nu själva ett större ansvar i arbetet, säger Tim Lux.

Han är bland annat inflyttarlots som hjälper nyinflyttade som söker bostad, jobb och andra nödvändiga kontakter. Den kommunala inflyttarservicen tar nu över den direkta kontakten med blivande inflyttare. Något som Placement AS tidigare hade tagit hand om och fått betalt för.

Annons

– Vi har nu själva en väl etablerad mottagarservice tack vare flera års erfarenhet. Nu sköter vi själva kontakterna med dem som vill flyttar hit. Det innebär att våra kostnader sjunker i vårt avtal med Placement AS från 180 000 till 100 000 kronor per år, berättar Tim Lux.

Hollandsprojektet har i fem år drivits till stor del i samarbete med Placement AS. Projektet syftar till att öka inflyttningen av medborgare från Tyskland, Holland och Belgien till Tingsryds kommun. Det har delvis lyckats väl.

Under projektets tid har Tingsryds kommun lärt sig väldigt mycket enligt Tim Lux. Kommunen kommer nu att få större del i arbetet med att bland annat svara på rätt frågor och ge guidning åt nyinflyttare.

I sommar ska nyinflyttade, potentiella inflyttare eller bara allmänt intresserade personer delta i en intensivkurs i turistsvenska. Senare i höst planeras en större träff för alla nyinflyttade.

– Den stora vinsten i det hela är ju självklart att fler personer vill flytta in till vår kommun, säger Tim Lux.

EMMA HOLMBERG

BERND BLANKENBURG

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons