Annons

Öppet hus på Wasaskolan

Wasaskolan i Tingsryd försöker på olika sätt att locka fler elever till det egna gymnasiet. I lördags var det Öppet hus med aktiviteter och visning av skolan för högstadieelever och föräldrar.
Tingsryd • Publicerad 5 december 2011
Från 0-100 på 3,9 sekunder. Torsten Nilsson visade upp sin elbil från USA.
Från 0-100 på 3,9 sekunder. Torsten Nilsson visade upp sin elbil från USA.Foto: Lillian Petrovski
Eleverna Philippe Berggren och Ludwig Freij spelade och sjöng i matsalen, där elever från särskolegymnasiet bjöd på fika.
Eleverna Philippe Berggren och Ludwig Freij spelade och sjöng i matsalen, där elever från särskolegymnasiet bjöd på fika.Foto: Lillian Petrovski
Studie- och yrkesvägledare Tina Karlsson och läraren Erling Andersson diskuterade industriprogrammet.
Studie- och yrkesvägledare Tina Karlsson och läraren Erling Andersson diskuterade industriprogrammet.Foto: Lillian Petrovski
Rektor Eva Carlsson (till höger) och eleverna Linnea Olsson och Eddie Gavaller tog emot besökare i skolans foajé.
Rektor Eva Carlsson (till höger) och eleverna Linnea Olsson och Eddie Gavaller tog emot besökare i skolans foajé.Foto: Lillian Petrovski
Anna Skåre och Emilia Karlborg fick ett positivt intryck av skolan.
Anna Skåre och Emilia Karlborg fick ett positivt intryck av skolan.Foto: Lillian Petrovski

Rektor Eva Carlsson tog emot i foajén och tillsammans med elever som redan går på skolan informerade hon om dagen och lotsade vidare till olika aktiviteter.

Öppet husdagen är inte något nytt, den arrangeras varje år, men i år infaller den lite senare eftersom programmen inför hösten blivit klara sent, förklarar Eva Carlsson. Programmen är åtta till antalet med det nya fordons- och transportprogrammet som man hoppas ska kunna starta i höst.

Annons

Som andra gymnasieskolor i mindre kommuner har Wasaskolan svårt att få eleverna att gå gymnasieutbildningen på hemmaplan. Cirka 70 procent av eleverna på de två högstadierna i kommunen väljer att gå gymnasiet på andra orter, de flesta i Växjö.

Eddie Gavaller och Linnea Olsson som går första året på samhällsprogrammet på Wasaskolan ångrar inte att de valt att gå gymnasiet på hemmaplan.

– Jag valde att gå här för att slippa åka buss till Växjö, berättar Eddie Gavaller. Det är också bra att vi har flexibel onsdag då man kan jobba hemma.

Onsdagarna är inte schemalagda och då kan eleverna välja att antingen jobba hemma eller boka tid med någon av lärarna och få lektioner i något ämne, till exempel inför ett prov.

– Vi införde detta för tre år sedan därför att det var mycket klagomål på håltimmarna, berättar Eva Carlsson. Många tycker det är bra, både lärare och elever.

Under Öppet husdagen visades lokalerna och de olika programmen presenterades. Skolpolitiker fanns på plats och företag berättade om vad de kan bidra med i form av praktikplatser och om jobb som utbildningen kan leda till. Intresset var stort för den högteknologiska miljöbil, en Tesla Roadster, som Torsten Nilsson på Nelson Garden, visade upp.

– Det är spännande med ny utveckling, och jag tror att det här kommer att bli en av framtidens bilar, säger bilägaren Torsten Nilsson.

Ett fordons- och transportprogram med inriktning på personbilar planeras på skolan och Erling Andersson, som är lärare på industritekniska programmet hoppas på mellan fem och tio elever.

– Det låter i alla fall som om det finns ett intresse för detta.

Kompisarna Emilia Karlborg och Anna Skåre fick ett positivt intryck av skolan. De går i nian på Dackeskolan och tänker söka till naturvetenskapsprogrammet på Wasaskolan.

– Jag tycker det är bättre med en liten skola där man kan få mer hjälp, säger Anna Skåre.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons