Annons

Opposition och majoritet vill renovera simhallen

Det finns politisk majoritet för att renovera simhallen i Tingsryd. Men det krävs också ett vidare arbete för att bestämma hur man ska prioritera vilka fritidsanläggningar som behövs i kommunen, menar Anna Johansson (C) och Mikael Jeansson (S).
Tingsryd • Publicerad 21 januari 2019
De mest akuta renoveringsbehoven i Kaskads källare är redan åtgärdade. Bubbelpoolens fundament hålls nu delvis upp genom en tillfällig lösning.
De mest akuta renoveringsbehoven i Kaskads källare är redan åtgärdade. Bubbelpoolens fundament hålls nu delvis upp genom en tillfällig lösning.Foto: Mandus Örarbäck

Kaskad är i behov av renovering. Kostnaden för att reparera fuktskador i anläggningens källare och laga fogar runt simbassängerna så att liknande skador inte uppstår i framtiden kan bli upp emot 15 miljoner kronor.

Tingsryds utveckling och fastighets AB, Tufab, som äger fastigheten har inte egna medel för att finansiera renoveringen. För att förlänga simhallens livslängd krävs investeringsmedel från kommunen.

Annons

– Utredningen visar på att om vi gör den här upprustningen för runda slängar 15 miljoner kronor så kan vi fortsätta med verksamheten i kanske 15-20 år till. För oss inom politiken är det ganska tilltalande. Om man skulle bygga ett nytt är det helt andra pengar som det handlar om, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han får medhåll av Anna Johansson (C), andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Båda två lyfter fram att det är viktigt att avtalet med Medley, företaget som driver Kaskad, ska uppfyllas. Medley har ett avtal med kommunen om att driva simhallen fram till 2023.

Kommunens ekonomiavdelning har tidigare flaggat för att de ekonomiska prognoserna för åren 2021 och 2022 kommer bli en utmaning för kommunen. Det av fullmäktige klubbade minimimålet kommer inte att nås om kommunens verksamhet ska fortsätta på samma ambitionsnivå med väntande skatteintäkter, utjämning och kostnader.

– Det kommer att bli tufft. Det kommer att bli väldigt tufft. Det här är långsiktigt och alla 15 miljonerna behöver kanske inte tas från samma års budget. Det viktigaste är nu att vi kan se till att vi kan bedriva verksamheten i fem år till. Sedan får vi se hur vi ska göra framöver, säger Mikael Jeansson.

Både Mikael Jeansson och Anna Johansson menar att en diskussion behövs om hur man ska prioritera vilka typer av fritidsanläggningar som ska finnas i kommunen, i ett långsiktigt perspektiv.

– Det är många bollar man behöver få upp till ytan, när det gäller vilka olika sorters fritidsanläggningar, arenor, simhall eller extra isyta som behövs. Det är ett större arbete som ska till, men i nuläget är det oerhört viktigt att vi hittar de här pengarna för att få i ordning simhallen. De här fem åren som vi har det här avtalet – det ska vi klara. Men kan vi till och med förlänga livslängden med femton år, det är ju fantastiskt i så fall. Det välkomnar man så klart, säger Anna Johansson.

– Vi kommer att tvingas till att göra prioriteringar i vilket fall som helst i andra sammanhang. Men hur den prioriteringen ser ut får vi återkomma till för det har vi inte diskuterat inom majoriteten än, säger Mikael Jeansson.

Både Mikael Jeansson och Anna Johansson tycker att det vore en bra idé att involvera medborgarna i diskussionen om fritidsanläggningar.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Linnéa PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons