Annons

Örmoskolan satsar på Grön Flagg

Konga Allhus är en röd byggnad med vita knutar. Örmoskolan är en del av allhuset och lika röd. Men nu vill alla ha en grön skola med certifikat.
– Framförallt ska det bli kul att få hissa den gröna flaggan på skolgården, säger David från klass 3-4.
Tingsryd • Publicerad 13 mars 2012
Hanna: "Två gånger i veckan går vi till förskolan och sjunger och dansar med barnen där."
Hanna: "Två gånger i veckan går vi till förskolan och sjunger och dansar med barnen där."Foto: Bernd Blankenburg
Vill man har ett hållbart liv då måste man sätta upp hållbara mål. Salambek med sina mål för dagen.
Vill man har ett hållbart liv då måste man sätta upp hållbara mål. Salambek med sina mål för dagen.Foto: Bernd Blankenburg
David: "Det ska bli roligt att få hissa den gröna flaggan på skolgården."
David: "Det ska bli roligt att få hissa den gröna flaggan på skolgården."Foto: Bernd Blankenburg
Inte ens snöflingor kan stoppa det dagliga morgonpasset. På Örmoskolan är alla med ändå. Allt för att få utmärkelsen Grön Flagg för ett hållbart skolarbete.
Inte ens snöflingor kan stoppa det dagliga morgonpasset. På Örmoskolan är alla med ändå. Allt för att få utmärkelsen Grön Flagg för ett hållbart skolarbete.Foto: Bernd Blankenburg
Hillevi: "Om man vill leva länge då måste man arbeta för en friskare jord."
Hillevi: "Om man vill leva länge då måste man arbeta för en friskare jord."Foto: Bernd Blankenburg
Daniel: "En bra livsstil det är att naturen ska må bra."
Daniel: "En bra livsstil det är att naturen ska må bra."Foto: Bernd Blankenburg

Det är den gröna flaggan allt handlar om. Om den hissas på skolgården i Konga då har Örmoskolan certifierat sig som en grön skola. Då har alla barnen, elever, lärare och all personal genomfört ett handlingsinriktat miljöarbete som alla i verksamheten deltar i.

Arbetet med att nå den gröna flaggan innefattar alltså alla från ettåringarna i Humlans förskola till fjärdeklassarna i Örmoskolan och fritidshemmet. Allt började med att Örmoskolan skickade en ansökan om att få vara med till stiftelsen Håll Sverige Rent.

Annons

– Den 27 februari hade vi kick-off och nu är arbetet i gång med handlingsplan, tema, mål och aktiviteter. Vi vet inte om vi kan få en grön flagg redan efter vårterminen eller om vi måste jobba ett helt år, säger förskollärare Anna Johansson.

Utdelaren av den gröna flaggan är alltså stiftelsen Håll Sverige Rent. Grön Flagg är en utmärkelse som man måste göra sig förtjänt av under sex till 18 månaders arbete. Här krävs både handlingsplan, teman, aktiviteter och uttalade mål. Och så måste man skicka in rapporter om hur arbetet bedrivs.

– Vi valde att gå med i Grön Flagg för att vi vill göra barnen och eleverna medvetna om vad en hållbar utveckling innebär, säger Anna Svensson som är lärare i Örmoskolans 3-4 klass.

På Örmoskolan är vårens tema livsstil och hälsa samt kamratskap. Skolan är en multiskola med många nysvenska barn. Förutom miljö, kost och hälsa ingår i handlingsplanen också att lära sig om barns villkor i andra länder.

Och så samarbetar man mellan skolan och förskolan. De äldre barnen lär ut programmet för den schemalagda dagliga rörelsen med sång och musik

– Förskolans barn sjunger inte med. De är ju bara ett och två år gamla. Men de gör rörelserna, berättar David.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons