Annons

Örnens prislapp förblir hemlig

Prislappen för Tingsryds kommuns i särklass dyraste byggprojekt förblir hemlig. Det står fast efter en dom i kammarrätten.
Tingsryd • Publicerad 13 januari 2012
Örnens pris förblir hemligt.
Örnens pris förblir hemligt.Foto: Atrio Arkitekter

Det handlar alltså om Tingsryds kommuns stora byggprojekt för äldreboende, vårdcentral och apotek i kvarteret Örnen. Som bekant avbröts upphandlingen eftersom man bedömde att projektet blivit alldeles för dyrt.

Den 8 november fattade samhällsbyggnadsnämnden också beslut om att sekretessbelägga samtliga anbudshandlingar och anbudspriser.

Annons

En journalist överklagade beslutet till kammarrätten. För att ett så stort byggprojekt ska kunna granskas måste de inkomna anbudens priser offentliggöras. I annat fall undanhålls kommuninvånarna avgörande fakta.

Dessutom hade inte ens nämnden själv fått se inkomna anbudshandlingar. Det hade nämndens ordförande Patrick Ståhlgren bekräftat: "Vi har bara fått veta en siffra på det lägsta nollställda anbudet."

Kammarrätten konstaterar i sin dom att den absoluta sekretessen i ärendet hade upphört. Upphandlingen var slutförd. Men rätten noterar kommunens argument att prisuppgifterna i anbuden kan komma att utgöra underlag för en ny upphandling under 2012.

Om uppgifterna röjs riskerar kommunen lida skada anser Kammarrätten och avslår därför överklagandet.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons