Annons

Oro över tandvårdens flyttplaner

Folktandvården i Kronobergs län diskuterar framtiden för sina kliniker. I Ryd finns en utbredd oro för att ortens tandläkarmottagning ska försvinna till Tingsryd.
Tingsryd • Publicerad 3 december 2010
Christer Larsson har gått hos Folktandvården i Ryd sedan han var liten. Det vill han gärna fortsätta med.
Christer Larsson har gått hos Folktandvården i Ryd sedan han var liten. Det vill han gärna fortsätta med.Foto: Markus Danielsson
Folktandvården i Ryd är populär bland lokalbefolkningen.
Folktandvården i Ryd är populär bland lokalbefolkningen.Foto: Markus Danielsson
Solveig Silvert och Christer Larsson är oroliga för folktandvårdens framtid i Ryd.
Solveig Silvert och Christer Larsson är oroliga för folktandvårdens framtid i Ryd.Foto: Markus Danielsson

De Rydbor som har bott på orten under en längre tid har kunnat notera att flera olika nyttiga samhällsfunktioner har försvunnit. Nu finns det farhågor om att även Folktandvården i byn kan komma att flyttas in till Tingsryd.

Detta i samband med att Kvarteret Örnen blir klart.

Annons

I nuläget finns det inga politiska beslut som innebär att den här flytten blir av. Annika Kahlmeter är centrumchef för Folktandvården i Kronobergs län. Hon medger i en kommentar att det finns en diskussion om hur tandläkarbemanningen i Tingsryds kommun ska se ut när Kvarteret Örnen står färdigt.

Enbart spekulationerna om en möjlig centralisering till Tingsryd bidrar till att sprida oro bland lokalbefolkningen i Ryd med omnejd.

Smålandsposten besökte väntrummet på den aktuella tandläkarmottagningen i syfte att pejla läget i frågan.

– Folktandvården är nästan det enda som finns kvar i Ryd som är bra. Den ska de inte flytta till Tingsryd, säger Christer Larsson som precis har varit på besök hos tandläkaren.

Vilka konsekvenser får det för Rydborna om Folktandvården skulle försvinna?

– Det vore en katastrof. Speciellt för de äldre, de som inte har så lätt att ta sig någon annanstans, fortsätter Christer Larsson.

Under pratstunden med Christer Larsson ansluter Solveig Silvert till väntrummet. Hon blir genast orolig när hon får höra vad samtalet handlar om.

– Det vore verkligen inte bra om tandläkaren skulle försvinna härifrån. Det skulle jag inte tycka om, säger hon och slår sig ner bredvid Christer Larsson i väntan på sin tur att få komma in.

Duon i soffan småpratar sedan med varandra en stund om hur bra det alltid har fungerat på Folktandvården i Ryd. Personalen beskrivs som mycket duktig, trevlig och kompetent.

– Jag har gått hit ända sedan jag var liten och det vill jag fortsätta med, säger Christer Larsson med bestämd och allvarlig min.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons