Annons

Otidsenligt avtal kan inte sägas upp

Tingsryds kommun kräver radikala åtgärder så att sotningsverksamheten kan fungera. Men handlingsutrymmet är litet. Avtalet med Tingsryds Sotningsdistrikt AB kan till exempel inte sägas upp.
Tingsryd • Publicerad 7 november 2014
Ett flertal fastighetsägare i Tingsryds kommun har gjort slag i saken och blivit egensotare och håller själva rent i sina skorstenar.
Ett flertal fastighetsägare i Tingsryds kommun har gjort slag i saken och blivit egensotare och håller själva rent i sina skorstenar.Foto: Lasse Svensson

Det konstaterar ordföranden i förbundsdirektionen för Räddningstjänsten Östra Kronoberg, RÖK.

– Avtalet mellan Tingsryds kommun och skorstensfejarmästare Kenneth Durborg saknar en uppsägningsklausul. Den typ av avtal som det rör sig om finns inte i dag utan har en gammal historisk bakgrund, säger Åke Carlsson (C) som till vardags är kommunalråd i Upp­vidinge.

Annons

Det kan låta gammalt och från skråens tid. Men avtalet skrevs, undertecknades och godkändes av dåvarande Tingsryds räddningsnämnd den 1 juni 1992. Det låter ju inte som medeltiden precis.

Åke Carlsson gissar att det aktuella sotningsavtalet i Tingsryds kommun möjligen kan ha varit det sista av sitt slag i Sverige.

Det anmärkningsvärda finns att läsa i avtalets paragraf 13 på sidan 4. Där står att avtalet upphör att gälla i och med utgången av det kvartal skorstensfejarmästaren uppnår 65 års ålder.

En pensionsklausul alltså. Skorstensfejarmästare Kenneth Durborg är 58 år i dag. Han når pensionsåldern år 2021.

– Vi har låtit granska avtalet av expertis på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Där säger man att det här avtalet kan bli komplicerat att hantera. Man säger också att det kan bli dyrt att bryta, säger Åke Carlsson.

Efter många klagomål från sotningsdistriktets kunder krävde Tingsryds kommunstyrelse i somras konkreta åtgärder för att få en hållbar och långsiktig lösning.

Direktionen för RÖK har träffat Kenneth Durborg och ska nu lämna en information till Tingsryds kommunstyrelse den 24 november. I själva skrivelsen nämns inga konkreta åtgärder som har vidtagits.

Tingsryds avgående kommunalrådet Patrick Ståhlgren (M) har redan läst informationen.

– Vi accepterar inga halvmesyrer utan vi kräver radikala åtgärder så att sotningsverksamheten fungerar, säger han.

Skorstensfejaremästare Kenneth Durborg har lämnat denna skriftliga kommentar.

Annons

”Vi har ej för avsikt att kommentera informationsmeddelande från Räddningstjänsten Östra Kronoberg i pressen.

Detta i samråd med vår Jurist.”

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons