Annons

Pengar lockar inte folk till Tingsryd

Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott gör tummen ned för Centerns motion om att fördubbla inflyttningsbidraget till 10 000 kronor.
Tingsryd • Publicerad 21 december 2011

– Det här var ingen vetenskaplig studie. Men allt tyder på att ett inflyttningsbidrag inte har någon särskild effekt på viljan att flytta till kommunen, säger näringslivsutvecklare Anders Borgehed.

Med utgångspunkt från Centerns motion har han ställt frågan till tio kommunanställda som flyttat till Tingsryds kommun: ”Vad var huvudanledningen till att du flyttade till kommunen?”

Annons

Svaret var att bidraget inte hade någon betydelse för flytten. I stället styrde annat valet av bosättningskommun. Till exempel att man hade släktingar, lägre bostadskostnader, bra miljö och närmare till jobbet.

Den motsatta frågan gick till kommunanställda som valde bort Tingsryd som bosättningskommun: ”Varför har du inte flyttat till Tingsryd?” Ett tydligt resultat visade att inflyttningsbidraget inte heller här var det avgörande när gäller att välja bostadsort.

Företagare i kommunen tillfrågades om vad de hade för åsikt om inflyttningsbidraget och dess verkan på rekrytering. Svaret blev att helt andra saker styr folks vilja att bosätta sig inom kommunen.

Anders Borgehed frågade också Jonas Månsson som är docent och lektor vid Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet.

– Vad han visste fanns inga forskningsstudier på vad ett bidrag kan ha för marginaleffekter på inflyttning. Han hade dock svårt att tro att ett bidrag skulle ha någon effekt, säger näringslivsutvecklaren.

Sedan år 2002 har 21 personer fått det kommunala inflyttningsbidraget på 5 000 kronor.

Centerns motion går vidare till fullmäktige.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons