Annons

Personalens löner styr politikers arvode

Politikernas arvoden och timersättning ska höjas. Hur mycket det blir bestäms av den kom- munanställda personalens löneutveckling.
Tingsryd • Publicerad 4 december 2010

– Så har vi gjort i Tingsryd i flera år. Att koppla politikernas arvoden till personalens löner har en stor fördel. Man undviker plötsliga jättelyft av politikerarvoden och slipper upprörda debatter som man har sett i andra kommuner, säger Tingsryds kommuns personalchef Helena Clemedtson.

Hon föreslår därför en höjning av arvoden och ersättningar med 2,28 procent från och med den 1 januari 2011. Det motsvarar lönehöjning som de kommunanställda inom flera fackorganisationer fått under året.

Annons

Det är kommunfullmäktige som tar det slutliga beslutet vid sammanträdet den 16 december.

Resten av nya mandatperioden räcker det med att kommunstyrelsens arbetsutskott fattar beslut om höjning i takt med personalens årliga löne-utveckling.

– Det här är en bra modell och det finns en viss logik i det, säger Helena Clemedtson.

Detaljerna om de nya arvodena kommer i samband med fullmäktiges beslut.

Men enligt förslaget kommer till exempel kommunstyrelsens ord- förande (just nu Arne Karlsson) att få ett lönelyft per månad med dryga tusenlappen. Han får då 551 038 kronor i årslön eller 45 920 kronor i månaden.

Det motsvarar ungefär vad socialchef Magnus Wallinder och vd:n för bostadsstiftelsen Kommunhus Frank Larsson får. Skolchefen Yngve Rehnström får 50 000 kronor i månaden.

Högst avlönade tjänstemannen i Tingsryds kommun är en kvinna, nämligen kommunchefen Kristin Andersson som just nu har en månadslön på 53 000 kronor. Lönen ligger på 2009 års nivå och höjs innan årsskiftet.

Kommunens förvaltningschefer har inte rätt att få betalt för övertid.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons