Annons

Politiken kostar 917 kronor per invånare – kan öka

Den politiska verksamheten med fullmäktige, nämnder, styrelser och representationsuppdrag kostar i dag 917 kronor per invånare. Demokrati- beredningens förslag innebär en femtiolapp till.
Tingsryd • Publicerad 22 oktober 2010
Kristin Andersson, kommunchef.
Kristin Andersson, kommunchef.Foto: Maria Helttunen

Bland flera andra förslag för att förnya den kommunala demokratin har beredningen också att inrätta en ny teknisk nämnd och att fullmäktiges ledamöter ska ha betalt. Precis som politiker i nämnderna ska fullmäktiges ledamöter få ersättning för förlorad arbets- inkomst.

Det låter rättvist och demokratisk. Men det kostar alltså.

Annons

– Tingsryds kommun har redan i dag höga kostnader för sin politiska verksamhet. Det är något vi informerar om nu när fullmäktiges ledamöter ska ta ställning till förslagen från beredningen, säger kommunchefen Kristin Andersson.

Tillsammans med ekonomi- chef Daniel Gustafsson och utredare Jörgen Wijk hade hon fått uppdraget att titta på konsekvenser som demokratiförslagen kan föra med sig. I sin utredning undviker de att anlägga politiska synpunkter. Men de listar för- och nackdelar avseende demokratiska effekter och konsekvenser.

– Vår främsta uppgift var dock att sätta pengar på demokratiberedningens förslag, säger Kristin Andersson.

Att ge arvode till fullmäktiges ledamöter kostar en slant. Det gäller också om man inrättar en ny teknisk nämnd. De tre utredarna kom fram till att förslagen sammanlagt skulle öka kostnaden för den politiska verksamheten med nästan 640 000 kronor.

– Och det är lågt räknat, säger Kristin Andersson.

Den politiska verksamheten i Tingsryd kostar i dag 917 kronor per invånare. Uppvidinge (1 040 kronor) och Markaryd (930 kronor) ligger dock högre. I Ljungby kostar politiken 490 kronor per invånare.

– Om demokratiberedningens förslag blir verklighet då skulle kostnaden i vår kommun öka med 50 kronor per invånare.

Totalt skulle i så fall den politiska verksamheten i kommun komma upp till cirka tolv miljoner kronor om året.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons