Annons

Politiker lovar att lyssna på ungdomar

Förr gnällde ungdomarna åtminstone. Nuförtiden verkar de leva i en egen värld och få vuxna vet vad som pågår där. Men nu bankar lokala politiker på dörren, faller på knä och håller fram en enkät: "Snälla ungdomar, fyll i och berätta vad ni tänker."
Tingsryd • Publicerad 27 oktober 2010
Andrea Curtsby, Ellinor Svensson, Simon Skåre och Alexander Viktorsson har redan en hel del frågor de vill fylla enkäten med.
Andrea Curtsby, Ellinor Svensson, Simon Skåre och Alexander Viktorsson har redan en hel del frågor de vill fylla enkäten med.Foto: Bernd Blankenburg
Kulla Persson Kraft berättar med emfas för Wasaskolans elever hur viktigt det är att de fyller i enkäten.
Kulla Persson Kraft berättar med emfas för Wasaskolans elever hur viktigt det är att de fyller i enkäten.Foto: Bernd Blankenburg

Enkäten heter Lupp, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, och ska genomföras i 23 av landets kommuner på initiativ av Ungdomsstyrelsen.

Tingsryd är med denna gång och i måndags föstes gymnasieelever på Wasaskolan in i aulan. Kommunens 3D-samordnare Kulla Persson Kraft, kommunalrådet Arne Karlsson (M) och ledamoten i kommunstyrelsen Mikael Jeanson (S) försökte peppa enkättrötta gymnasister att via enkäten ge signaler till omvärlden.

Annons

Först ut att peppa var Dennis Pekár, bara ett par år äldre än gymnasisterna, och representant för lokala ungdomsrådet.

– Ofta är det så att ungdomar inte är nöjda med någonting, skola, fritid eller annat. Ungdomar har åsikter om mycket men det verkar ibland så att ingen lyssnar. Med den här enkäten vill vi förändra detta. Därför, tyck till, ta chansen, uppmanade han.

Kommunalrådet lovade att enkäten inte skulle hamna i någon pärm för att glömmas. Det går förresten inte rent tekniskt eftersom enkäten ska fyllas i elektronisk och direkt hamna hos ungdomsstyrelsen. Där förvandlas den till ett utvärderingsbart skick som tas omhand om respektive hemkommun.

– Vi lokala politiker är äldre än ni. Vi kanske tänker annorlunda eller ibland till och med mycket annorlunda. Därför är det viktigt att vi få veta vad ni tycker om kommunen. Både bra och dåliga saker. På era svar vill vi bygga vår framtida politik. Ni kan påverka, sade Arne Karlsson.

Mikael Jeanson pratade om skillnaden mellan förr och nu.

– När jag var i eran ålder var det ingen som frågade mig om något. Men i dag frågar vi vad ni tycker. Det här är mycket seriöst. Ett långsiktigt projekt för att göra det attraktivare att bo i Tingsryds kommun.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons