Annons

"Politiker ska visa respekt"

Centerns Björn Elmqvist talade i fullmäktige om att "röka ut" ledningsproblem inom skolan. Det underförstådda målet var rektorn på Dackeskolan.
– Han borde be om ursäkt, säger kommunalrådet Arne Karlsson (M).
Tingsryd • Publicerad 6 juli 2012
Kommunalrådet Arne Karlsson (M): "Björn Elmqvist borde be om ursäkt."Foto: Bernd Blankenburg

Han är kritisk mot Björn Elmqvists språkbruk i fullmäktiges talarstol.

– Det är okej med politisk argumentation. Men i Tingsryds kommun brukar vi inte angripa enskilda tjänstemän från kommunfullmäktiges talarstol. Som politiker går man inte och talar om att röka ut ledningsproblemen vid en skola, säger Arne Karlsson.

Annons

Han påminner om att Tingsryds kommun antagit ett dokument om vilken värdegrund det kommunala arbetet ska bygga på. Värdegrunden ska gälla både tjänstemän och politiker.

– Ett av honnörsorden är respekt. Vi politiker ska visa respekt för tjänstemännen. Om vi politiker vill framföra kritik mot enskilda tjänstemän då har vi här i Tingsryd den traditionen att man går via chefen för den aktuella förvaltningen.

Arne Karlsson framhåller att respektlösa uttalanden från politiker mot tjänstemän strider mot kommunens värdegrund. Enligt honom har också andra Centerpartister offentligt kritiserat Dackeskolans rektorn.

– Skulle detta tillsammans med ett respektlöst språkbruk bli en vana då är jag rädd att vi får det svårt i framtiden att rekrytera den personal som behöver, säger han.

I sin kritik får han stöd av bland annat fullmäktiges ordförande Britta Lundén (S).

– Det är kanske dags att ta upp temat språkbruk vid ett av kommunfullmäktiges kommande sammanträden, säger hon.

Hon är lika upprörd som kommunalrådet att enskilda tjänstemän attackeras offentligt från talarstolen.

– Så ska det inte gå till!

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons