Annons

Privata turistbyråer sökes

Privata turistbyråer kan bli ett utmärkt komplement till kommunens egen turistbyrå. Får besökande turister fler möjligheter att inhämta information är detta ett välkommet bidrag till att höja Tingsryds kommuns attraktionskraft.
Tingsryd • Publicerad 30 mars 2011
Karin Nilsson, turistsamordnare i Tingsryds kommun.Foto: Bernd Blankenburg

– Ger vi privata intressenter möjlighet att bedriva turistbyråverksamhet stärker vi vår egen service genom utökade öppettider och framförallt en geografisk spridning. Intressantast för turisterna blir turistbyråer längs vägar med stor trafikgenomströmning, säger Tingsryds kommuns turistsamordnare Karin Nilsson.

Hon efterlyser privata intressenter och hoppas dessutom kunna utlova kommunalt bidrag.

Annons

Vem som kan vara intresserad av att öppna en turistbyrå vill hon hålla öppen. Men butiker och företag som redan idag är verksamma inom besöksnäringen borde ju tillhöra den efterlysta målgruppen.

Som lockbete vill hon ge ett kommunalt bidrag på kanske sisådär 15 000 kronor per år. I alla fall nämner hon den summan i sitt förslag som nu har presenterats för kommunledningen. Något beslut än ännu inte fattat, men förhoppningen är att kommunstyrelsen ser behov och fördelar.

– I dag har kommunen turistbyrån i bibliotekets lokaler. Öppettiderna är anpassade till bibliotekets tider. Det betyder att turistbyrån är stängd på lördagar efter klockan 13 och alla söndagar, säger Karin Nilsson.

Under året kommer cirka 5800 besökare till kommunala turistbyrån.

– Och de flesta, cirka 4500 besökare, kommer på sommarmånaderna. Kan vi sprida turistinformationen över kommunen då tror jag att besöksfrekvensen ökar.

Det i så fall skulle vara alldeles förträffligt. Ty, hon är övertygad om att varje gästande turist kan bli en framtida inflyttare.

För att hålla god kvalitet och måste privata turistbyråer uppfylla kraven som ställts upp av nationella intresseorganisationen För Tursim i Sverige, Förtur.

– Förtur ansvarar för auktoriseringen av turistbyråer i Sverige, säger Karin Nilsson som naturligtvis själv arbetar i en auktoriserad turistbyrå.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons