Annons

Protest mot att bastun stängs

Vemboö bygdegårdsförening vill stänga bastun på Kärrasands bad- och campingplats under vinterperioden.
– Jag är rädd att stänger de bastun nu då förblir den stängt för gott, säger Frithjof Wilke som är en av dem som protesterar.
Tingsryd • Publicerad 16 oktober 2012
De vill bevara bastutraditionen i Kärrasand. Från vänster Paul Kulms, Joop van Lambalgen, Ulla Kulms, Frithjof Wilke och Henning Håkansson. Foto: Bernd Blankenburg
De vill bevara bastutraditionen i Kärrasand. Från vänster Paul Kulms, Joop van Lambalgen, Ulla Kulms, Frithjof Wilke och Henning Håkansson. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 

Själv har han gottat sig i bastun sedan 1976.

– Men bastun är en ännu äldre tradition sedan cirka 50 år tillbaka. Här samlas varje fredag först damer och senare herrar inte bara för renlighetens skull utan också för sociala kontakter. Och det är just på vintern som man behöver basta.

Annons

Tillsammans med Frithjof Wilke bastade i fredags även Joop van Lambalgen och Henning Håkansson.

För dagen var de alltså bara tre stycken som nyttjade bastun.

– Ja, antalet besökare har minskat. Det beror bland annat på att många bastugäster har blivit för gamla och kan inte köra bil till Kärrasand. Men det beror också på att byggnaden med bastun har blivit mindre attraktiv sedan badbassängen fick stängas eftersom den inte gick att använda längre.

Enligt Frithjof Wilke och de andra så har nödvändigt underhåll uteblivit i decennier: ”Också toaletten är i dåligt skick!” Dessutom har bastun inte marknadsförts till nya möjliga gäster.

– Inte ens alla invånare här i omgivningen vet att bastun finns. Bara några få campinggäster har hittat hit.

Från Vemboö bygdegårdsförening framhålls främst ekonomiska skäl till att man ser sig tvingad att stänga bastun under vintern från den 26 oktober till 19 april 2013.

–   Känslan säger att det skulle vara det sista vi gör. Att stänga bastun i Kärrasand. Men vi måste också titta på föreningens ekonomi. Vi eldar upp olja för uppvärmning under året för runt 80 000 kronor. Av dessa pengar tar bastun omkring 30 000 kronor, säger Arne Svensson som är ordförande för Vemboö bygdegårdsförening.

När bastugästerna betalar 25 kronor vardera för varje bastufredag går ekonomin helt enkelt inte ihop sig

– Vi har funderat på att installera sjövärme för att komma bort från oljan, säger Arne Svensson.

I kväll tisdag ska styrelsen för bygdegårdsföreningen sammanträda. Protest-brevet från bastubadarna ligger på bordet. Ändrar man sitt beslut?

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons