Annons

Regeringen stöder Tingsryds kommun

Den svenska regeringen ställer sig bakom Tingsryds kommun i en tvist gällande upphävandet av strandskyddet. Motparten Naturvårdsverket får därmed ge sig efter en segdragen kamp.
Tingsryd • Publicerad 26 oktober 2010

Det här ärendet startade den 23 juni 2009. Den dagen ansökte Tingsryds kommun hos länsstyrelsen om att få upphäva strandskyddet i ett område strax söder om Tingsryds camping vid sjön Tiken. Anledningen till den inlämnade ansökan var att campinganläggningen ville utvidga sin verksamhet.

Länsstyrelsen i Kronobergs län tog upp ärendet till behandling. Den 19 november 2009 beslutade man att strandskyddet i det berörda området skulle upphävas. Beslutet grundades bland annat på ett stycke i miljöbalken.

Annons

Alla parter gillade emellertid inte att strandskyddet upphävdes. Naturvårdsverket lämnade till exempel in en överklagan som till slut hamnade hos den svenska regeringen.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) ser ingen anledning till att ändra på beslutet att upphäva strandskyddet. I enlighet med de bestämmelser som finns i den här typen av frågor finner Andreas Carlgren att Naturvårdsverket inte har rätt att överklaga det fattade beslutet.

" Det har inte framkommit att Naturvårdsverket äger mark eller innehar rätt i övrigt till mark som berörs av länsstyrelsens beslut", skriver ministern i sin motivering.

Andreas Carlgren anser också att beslutet inte har haft sådana rättsverkningar gentemot Naturvårdsverkets intressen att verket har rätt att överklaga beslutet.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons