Annons

Revisorer bekymrade över ekonomiska situationen

Till sysnes klarar Tingsryds kommun sin budget för innevarande år. Men bekymrade kommunrevisorer uppmärksammade en annan sanning vid kommunfullmäktiges möte i torsdags kväll.
Tingsryd • Publicerad 29 oktober 2012

Liksom i många andra kommuner så räddar de så kallade AFA-pengarna även budgeten i Tingsryd.

– Det är oroande att budgetprognosen för samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden pekar på ett gemensamt underskott på 11,6 miljoner kronor. Hade vi inte haft AFA-pengarna hade kommunens ekonomiska situation verkligen varit bekymmersamt, sade kommunrevisorerna ordförande Sven-Erik Svensson på fullmäktiges sammanträde i torsdags kväll.

Annons

Revisorernas syn på budgeten för 2012 präglades alltså av oro för ekonomin. Endast tack vare en återbetalning av AFA Försäkring, 12,5 miljoner kronor, räddas Tingsryds budget. AFA ägs av arbetsmarknadens parter och försäkrar anställda inom såväl privata som offentliga sektorn.

Lägre försäkringskostnader har gett AFA ett överskott som utbetalats till kommuner och landsting.

I delårsrapporten för perioden januari till augusti 2012 framgår att kommunen vid årets slut ska gå med plus på cirka 10 miljoner kronor. Utan AFA-pengarna hade resultatet dock varit minus 2,5 miljoner kronor.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons