Annons

Revisorer får svar på kritik om slarv

Tingsryds miljö- och byggnämnd har fått kritik för att blunda för svartbyggen, för att inte följa lagen och vara slarvig i största allmänhet. Kommunrevisorerna började undra och begärde svar av nämnden.
Tingsryd • Publicerad 28 oktober 2010
Trots kraftiga motsättningar har en enig miljö- och byggnämnd skrivit ihop ett gemensamt svar till revisorer. Birgit Ericsson (S) och nämndens ordförande Peter Koch (M) justerar protokollet. Foto: Bernd Blankenburg
Trots kraftiga motsättningar har en enig miljö- och byggnämnd skrivit ihop ett gemensamt svar till revisorer. Birgit Ericsson (S) och nämndens ordförande Peter Koch (M) justerar protokollet. Foto: Bernd BlankenburgFoto: Bernd Blankenburg

Lite överraskande är det en enig nämnd som enats om en gemensam skrivelse till revisorerna. Det överraskande ligger i det faktum att de som kritiserat nämnden mest är Socialdemokraternas ledamöter med Lars-Erik Svensson i spetsen.

Så sent som i augusti har Svensson med några partikamrater krävt att kommunfullmäktige skulle ta upp nämndens reglemente till prövning: ”Majoriteten i miljö- och byggnämnd för inte en rättssäker politik.”

Annons

Nu har Lars-Erik Svensson också skrivit till kommunrevisorerna.

Bland annat hävdar han att de borgerliga politikerna inte beivrar begångna brott mot de lagar som nämnden enligt lag har att bevaka. Han anser också att den borgerliga majoriteten ”tänjer på eller åsidosätter lagstadgade regler” för att gynna kommunbor som söker bygglov, strandskyddsdispens eller liknande.

Vidare beskylls nämndledamöter från C och M för att de fattar beslut om till exempel befrielse från sophämtning utan att känna till den aktuella fastighetens verkliga förhållanden.

Fattade beslut som borde följas upp, kontrolleras inte av till viss del politiska skäl: ”Rättssäkerheten blir därmed åsidosatt därför att byggen och anläggningar kan avvika från vad som sägs i nämndens beslut.”

Motsättningar mellan Socialdemokrater och borgerliga politiker är stora i nämnden vad gäller synen på hur strängt lagar ska tillämpas.

Trots detta har man alltså enats om ett gemensamt svar till kommunrevisorerna. I detta svar hävdas bland annat att det alltid finns ett tolkningsutrymme vad gäller lagtillämpning. Och det utrymmet är olika stort för Socialdemokrater och för borgerliga politiker.

– Vi står långt ifrån varandra till exempel om strandskyddet. Men vi har trots det fattat ett gemensamt beslut om svaret till revisorerna, säger nämndens ordförande Peter Koch (M).

Svaret justerade han tillsammans med Birgit Ericsson (S).

– Det ärbra att vi kunnat skriva ett svar över partigränserna, säger hon.

Nu återstår att se hur kommunrevisorerna tänker hantera ärendet som vållat så mycket debatt inom nämnden.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons