Annons

Rimfrost på insidan av fönstren i Linneryd

Natten till onsdagen sjönk temperaturen till minus 25 grader i hela trakten. Då vaknade en av Kommunhus hyresgäster i Linneryd med rimfrost på insidan av fönstren.
Tingsryd • Publicerad 24 december 2010
Husen på Orgelvägen är byggda på 70-talet. Blir det kallare än 18 minusgrader då uppstår rimfrost på insidan av fönstren.
Husen på Orgelvägen är byggda på 70-talet. Blir det kallare än 18 minusgrader då uppstår rimfrost på insidan av fönstren.Foto: Privat

– Jag tycker att det är för jävligt rent ut sagt. Och dessutom har stiftelsen Kommunhus i Tingsryd mage att höja hyran från och med Januari med 2,25 procent med motiveringen att man behöver pengar till fastighetsunderhåll, klagar Tina Skoglund som bor på Orgelvägen i Linneryd.

Husen där värms med fjärrvärme från sågverket JGA och i regel är det 22 grader i lägenheten.

Annons

Men det är dragigt och dessutom är Tina Skoglund "en fryskyckling" och hon har klagat redan i höstas. Nu blev det jättekallt och kylan kröp in genom fönstren.

– Det är skamligt att man år 2010 ska behöva vakna upp en vintermorgon med frost på insidan av fönstren. Jag trodde verkligen det var något som tillhörde historien, säger hon varm av ilska.

Husen på Orgelvägen har enligt uppgift byggts i mitten av 1970-talet. Då trodde alla att bistra vintrar tagit slut för alltid.

– Husen är inte dimensionerade för temperaturer under minus 18 grader. De är inte byggda för sådana kalla och snörika vintrar som vi har nu, säger Tomas Granroth som är byggnadsingenjör på stiftelsen Kommunhus.

Han tror att tätningslistorna måste ses över. Det ska vaktmästaren ordna så fort som möjligt.

Att fönstren i husen inte pallar för 25-gradig kyla beror enligt honom på de byggnormer som gällde på 70-talet. En kontroll har dock visat att det inte ska vara fel på värmen i lägenheterna i övrigt.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons