Annons

Rockkonsert för uteliggare

Efter ett studiebesök hos uteliggare i Stockholm ville några ungdomar från Södra Sandsjös konfirmandgrupp hjälpa till. De arrangerade en rockkonsert i Tingsås kyrka och skickade biljettintäkterna till Clara Kyrka natthärbärget.
Tingsryd • Publicerad 14 december 2011
Britt Iwehill, diakon i Södra Sandsjö, startade daghärbärget i Haninge.
Britt Iwehill, diakon i Södra Sandsjö, startade daghärbärget i Haninge.Foto: Karl Eckhardt
De arrangerade rockkonserten för Stockholms uteliggare. Från vänster diakon Britt Iwehill med eleverna från Dackeskolan, Nathalie Palmér, Julia Svensson, Emma Eriksson Norén, Dennis Karlsson, Erik Karlsson, Tina Jonasson och Emma Kronholm.
De arrangerade rockkonserten för Stockholms uteliggare. Från vänster diakon Britt Iwehill med eleverna från Dackeskolan, Nathalie Palmér, Julia Svensson, Emma Eriksson Norén, Dennis Karlsson, Erik Karlsson, Tina Jonasson och Emma Kronholm.Foto: Magnus Signér
Marcus Bengts är rockartist i Borlänge och klassiskt skolad basist i Göteborg. I Tingsryd rockade han loss till Joseph Causeys orgelspel.
Marcus Bengts är rockartist i Borlänge och klassiskt skolad basist i Göteborg. I Tingsryd rockade han loss till Joseph Causeys orgelspel.Foto: Magnus Signér
Rollover Kings var med på rockkonserten i Tingsås kyrka.
Rollover Kings var med på rockkonserten i Tingsås kyrka.Foto: Magnus Signér

– Förra månaden hade vi gjort ett femdagars studiebesök i Stockholm. Då besökte vi daghärbärget i Haninge som jag hade startat. I Stockholm fick ungdomarna möta alla dessa hemlösa som sover på pappkartonger. De blev engagerade, berättar Britt Iwehill som är diakon i Södra Sandsjö församling.

Redan när ungdomarna gick i hennes konfirmandgrupp förra våren hade hennes berättelser om de hemlösa i storstaden väckt intresse och medkänsla. Konfirmandkollekten skickades då till härbärget Kryckan i Haninge.

Annons

Men mera ville ungdomarna göra. Det blev alltså en rockkonsert i Tingsås kyrka. Med en entréavgift på 20 kronor skulle det bli lite pengar till de hemlösa.

Till konserten kom både lokala band och utifrån. Kantorn i Tingsås kyrka Joseph Causey spelade orgel till rockartisten Marcus Bengts gitarr som ljöd av Jimmy Hendrix och Iron Maiden.

– Dagen efter konserten arrangerade vi en temadag för årskurs åtta och nio på Dackeskolan kring missbruk, kriminalitet och utslagning, säger Britt Iwehill.

Fältmotivator Marie Svensson från Clara kyrka var en av temadagens gäster i Tingsryd. Hon berättade om sitt liv som prostituerad och uteliggare. Skådespelaren och författaren Liam Norberg berättade om sitt tidigare liv som kampsportare, värdetransportrånare och livet i fängelse, och hur han genom ett Gudsmöte kunde vända om.

Konsertintäkterna summerades till 1670 kronor och skickades med bud till härbärget i Stockholm.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons