Annons

Ryds Båtar har planer på nybygge

Nödvändiga miljöinvesteringar kan bli mycket billigare och framförallt mycket effektivare om framtidens Ryds båtar kan byggas i en helt ny fabrik.
Tingsryd • Publicerad 28 december 2010

Tillsammans med Tingsryds kommun vill Ryds Båtindustri AB utreda en flyttning av nuvarande verksamhet på Strandvägen vid Ryds brunns skola till ortens industriområde. Om alla bitar faller på plats kan en ny fabrik vara klar i slutet av år 2013.

Dessa planer framgår av båtfabrikens ansökan hos länsstyrelsen om förändrade villkor för verksamheten. I ansökan vill företaget få tid på sig att uppfylla kraven på bland annat minskat utsläpp av styren till den 31 december 2013.

Annons

Att investera i en reningsanläggning för styren i befintliga lokaler blir betydligt dyrare än vad man tänkt sig. Och även om man klarar miljökraven finns de gamla problemen kvar: fabriken ligger nära bostäder, ungdomshem, hembygdsgård och en möbelaffär.

Energiförbrukningen är mycket hög och produktionsflödet dåligt eftersom dagens fabrik inte alls är anpassad för båtproduktion.

Med en ny fabrik kommer många problem att bli lösta, samt att dagens miljökrav lättare går att uppfylla.

Smålandsposten har inte lyckats nå vd Tom Kühne för en kommentar.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons