Annons

S: Säg nej till för låga anbud

Säg nej till lönedumpning och dålig arbets­miljö. Den uppmaningen skickar Socialdemokraterna till Tingsryds kommun tillsammans med kravet att avvisa anbud som är uppenbart för låga eller felaktiga.
Tingsryd • Publicerad 12 februari 2014
Social-demokraterna Mikael Jeansson och Tomas Blomster vill att Tingsryds kommun ställer hårdare krav på företag som lämnar anbud.
Social-demokraterna Mikael Jeansson och Tomas Blomster vill att Tingsryds kommun ställer hårdare krav på företag som lämnar anbud.Foto: Bernd Blankenburg

I en motion hänvisar Social­demokraterna Tomas Blomster och Mikael Jeansson till att Europaparlamentet i januari röstade fram nya regler som ska gälla vid offentlig upphandling.

– De nya reglerna ger kommunen möjlighet att ställa hårdare krav på företag som lämnar anbud. Kommunen kan bland annat ställa krav på att det finns ett kollektivavtal och att anbudslämnaren följer gällande lager för miljö- och arbetsvillkor, säger Tomas Blomster som till vardags arbetar hos ­ IF Metall Kronoberg.

Annons

Han välkomnar de nya reglerna som utformats i juli förra året och som nu har antagits. Tidningen Lag och Avtal firade den avgörande omröstningen i Europaparlamentet med rubriken ”EU-ja till krav på kollektivavtal vid upphandling” den 15 januari.

– Och det tar vi upp i vår motion. Vi vill att kommunfullmäktige beslutar att samtliga kommunala förvaltningar och bolag ska ställa krav på alla som lämnar anbud att de lever upp till EU:s nya minimikrav. Att de följer EU-rätt, svensk lagstiftning och överenskommelser i de olika svenska kollektivavtalen, säger Mikael Jeansson som tillsammans med Tomas Blomster undertecknat S-motionen.

Båda är särskilt glada över att EU:s skärpta regler redan har gett utslag.

– I EU:s dokument ges upphandlaren, till exempel en kommun, rätt att helt enkelt säga nej till ett anbud som uppenbart är för lågt och felaktigt. Det finns en dom i Göteborgs kammarrätt om det, säger Tomas Blomster.

Partikollegan Mikael Jeansson anser att kommunens förvaltningar och bolag ska följa den domen.

Att lägsta pris inte alltid är bästa affären för en kommun har bland annat avspeglat sig i en tvist om städning i Växjö kommun. Även Tingsryds kommun har dragit öronen åt sig.

– Därför beklagar vi att våra kollegor inom den styrande politiska majoriteten, M, KD och FP hittills inte har gett sitt stöd för vår motion, säger de två Socialdemokraterna.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons