Annons

Sägenvandringar ska locka turister till Urshult

Efter några år som vilande förening är Småland Check-in i Tingsryds på gång i gen. Nu satsar de på det påkostade projektet Urda som ska locka turisterna till spännande sägenvandringar i Urshult.
Tingsryd • Publicerad 21 januari 2012
Helga De Bois från den ideella föreningen Småland Check-in i Tingsryd berättar att det enligt sägnerna finns jättar på öar i Åsnen.
Helga De Bois från den ideella föreningen Småland Check-in i Tingsryd berättar att det enligt sägnerna finns jättar på öar i Åsnen.Foto: Emelie Olsson

– Det finns mycket att berätta om här i trakten och vi vill hitta på något lite extra för turisterna, säger Helga De Bois som sitter i föreningens styrelse.

Det blir ett så kallat leaderprojekt där Leader Småland Sydost bidragit med 500 000 kronor i projektmedel. En flerspråkig sägenrunda runt om i Urshult ska plockas fram och allt beräknas vara klart 2013, men redan i sommar ska besökare kunna ta del av lokala sagor och berättelser.

Annons

– Vi börjar med Kurrebo och Lunnabacken, men också området kring kyrkan i Urshult. Det känns som naturliga startpunkter och placeringen av kyrkan gör det också enklare för funktionshindrade att vara med.

Idén till projektet väcktes när föreningen fick tag på boken Urshultssägner, med berättelser av Henning Tarstad. De insåg snabbt hur mycket det finns att berätta om Urshult. Lunnabacken bjuder till exempel på en fornnordisk kultplats och om man blickar ut över Åsnen från Kurrebo säger sagorna att det finns jättar.

– Det bodde en jätte på Ellanäs som är en udde där ute, säger Hela De Bois och pekar ut över Åsnen och de många närliggande öarna.

Tanken är att besökarna själva ska ta sig runt. Det kommer inte finnas några guider, men väl tydliga informationstavlor och aktivitetsplatser. Dessutom ska det bjudas på så kallad geocaching, en form av modern skattjakt med hjälp av GPS-koordinater.

– Det är spännande för barnen. Man placerar ut en låda och lägger ut koordinaterna på internet. I lådan finns en loggbok och små presenter där man tar en och lägger i en ny.

Tanken är att Urda-projektet ska utvecklas efter hand, men huvudattraktionen är de planerade sägenrundorna.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons