Annons

SCA-fabriken i Urshult blir brittisk

När nu SCA koncernen säljer sin förpackningsverksamhet till brittiska förpackningsjätten DS Smith så ingår även den nya cellplatsfabriken i Urshult. Tingsryds kommun byggde den åt SCA för 62 miljoner kronor. Vill Smith vara kvar som hyresgäst?
Tingsryd • Publicerad 19 januari 2012
Simon Hellberg staplar byggdelar av plast, en av produkterna som tillverkas i Urshult.
Simon Hellberg staplar byggdelar av plast, en av produkterna som tillverkas i Urshult.Foto: Bernd Blankenburg
SCA Packaging AB i Urshult får en ny ägare.
SCA Packaging AB i Urshult får en ny ägare.Foto: Bernd Blankenburg

Den frågan får man inget svar på eftersom DS Smith formellt ännu inte är ägare till varken fabriken eller SCA:s förpackningsverksamhet vars försäljningsvärde anges till 15 miljarder kronor (12 000 anställda).

Verkställande direktören hos SCA Sweden Packaging AB Peter Torstensson är också ansvarig för fabriken i Urshult. Han vill absolut inte kommentera försäljningen. I stället hänvisar han till SCA koncernens presschef Pär Altan.

Annons

– Den här affären är en process som tar tid. Bland annat ska EU-kommissionen granskar affären ur konkurrenssynvinkel. Det tar alltså några månader innan försäljningen kan slutföras. Därefter är till exempel fabriken i Urshult ett ansvar för den nya ägaren DS Smith och då måste du frågar dem, säger han.

Smålandsposten har också sökt Magnus Carlsson som är chef för SCA Cellplastdivision med säte i Värnamo. Urshultsfabriken ingår i den divisionen. Någon kommentar gick inte att få.

Inte heller gick det att få kontakt med någon facklig företrädare vid fabriken.

En fabrik för cellplast startades i Urshult i början av 1970-talet och blev så småningom Frånö Industri AB. År 1989 köpte SCA cellplastfabriken.

Den 8 december år 2006 brann fabriken ner till grunden. Risken var då stor att tillverkningen skulle försvinna helt från orten. Men den dåvarande SCA-ledningen beslöt att med hjälp av Tingsryds kommun bygga upp en ny fabrik.

Byggherre blev kommunägda Industristiftelsen som nu har omvandlats till Tingsryds Utveckling och Fastighets AB, Tufab. Man satsade på moderna lokaler som kostade 62 miljoner kronor att bygga.

SCA i sin tur inredde och utrustade fabriken själv. Enligt dåvarande vd Peter Granborn hade SCA därmed världens modernaste fabrik för tillverkning av cellplast.

Hur nya ägaren bedömer fabriken återstår att se.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons