Annons

SD-politiker fick hotfulla samtal

Sverigedemokraten Mats Örnberg blev utsatt för hotfulla, anonyma telefonsamtal. Därför hoppade av som nyvald ledamot i Tingsryds fullmäktige.
– Han vill inte kommentera det här själv. Men han har blivit uppskrämd, säger SD:s lokale ordförande Håkan Klasson.
Tingsryd • Publicerad 13 oktober 2010
Enligt Håkan Klasson är Sverigedemokraterna ett speciellt utsatt parti. "Vi är mest utsatta av olika opponenter."
Enligt Håkan Klasson är Sverigedemokraterna ett speciellt utsatt parti. "Vi är mest utsatta av olika opponenter."Foto: Marion Jonsson

Enligt honom är det inte lätt att vara Sverigedemokrat.

– Vi är ett speciellt utsatt parti och våra medlemmar är nog de politiker som är mest ansatta av olika typer av opponenter. Det råder ingen fri demokrati i Sverige, klagar Håkan Klasson.

Annons

Senaste helgen fick han personligt besked av Mats Örnberg om avhoppet. Det kom överraskande.

– I början var han eld och lågor för att ställa upp som kandidat åt Sverigedemokraterna. När jag träffade honom i helgen var han skärrad. Faktiskt har jag aldrig sett honom så rädd. Och jag har känt honom i 20 år.

Vad slags hot som uttalats mot Mats Örnberg är oklart. Smålandsposten har inte kunnat nå honom för en kommentar. Enligt Håkan Klasson handlar det sig om anonyma telefonsamtal vars innehåll han inte vill redogöra för.

– Mats Örnberg har inte anmält det här till polisen. Han vill ligga lågt och han hoppas att allt lugnar ner sig och klingar av, säger Håkan Klasson.

För egen del har Håkan Klasson inte känt sig direkt hotad någon gång: "En gång blev jag förföljd av en bil på väg hem från Tingsryd." Men den incidenten har bara sporrat honom till att fortsätta med politiken.

Däremot känner han sig drabbad på annat sätt.

– Jag är sjukpensionär. Försäkringskassan har sänkt min ersättning nu med 25 procent eftersom de hävdar att jag fått för många politiska uppdrag, säger han och tillägger att uppdragen endast ger en symbolisk ersättning.

Men politiska uppdrag eller engagemang i andra föreningar kan resultera i sänkt ersättning från Försäkringskassan.

– Vi bedömer då inte vilket parti man tillhör eller förening. Det vi bedömer är den försäkrades arbetsförmåga. Har man flera politiska uppdrag då har man också en viss arbetsförmåga och det påverkar rätten till ersättning, säger Ingvar Svensson från Försäkringskassan.

Håkan Klasson har valts in både i Tingsryds kommunfullmäktige och i landstingsfullmäktige.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons