Annons

Skärpta rutiner krävs vid hantering av sekretessmaterial

Det krävs skärpta rutiner för hur man på socialförvaltningen handskas med sekretessbelagt material. Det framkommer efter den interna kontrollen som genomförts på förvaltningen.
Tingsryd • Publicerad 4 december 2013

På socialförvaltningen i Tingsryds kommun hanteras många sekretessbelagda uppgifter. Därför krävs det också väl fungerande rutiner kring sekretessuppgifterna. Årets interna kontroll på socialförvaltningen har därför handlat om hur reglerna följs i kontorsmiljöerna på förvaltningen.

– Det kan förstås vara livsfarligt om papper kommer ut. Vi har rutiner kring det men här gäller det helt enkelt att se vad som behöver bli bättre. Det kan bli problem om rutinerna inte fungerar, säger socialnämndens ordförande Kenneth Görtz (M).

Annons

Att den interna kontrollen handlar om just sekretess beror enligt Kenneth Görtz inte på någon tidigare incident. Däremot är det viktigt att hela tiden följa upp ämnet, menar han.

Kontrollen, som bland annat genomförts genom intervjuer, visar till exempel att personalen ibland glömmer papper med sekretessbelagda uppgifter i skrivaren. Där kommer man att se över möjligheten att förse skrivarna med så kallad tagg.

– Har man skrivare som är kopplade till taggar så får man inte ut sina utskrifter förrän man står vid skrivaren. Då glömmer man inte bort pappret, säger Kenneth Görtz.

Efter den interna kontrollen önskar man därför att det skapas tydligare rutiner kring hur man ska handskas med sekretessbelagt material, att rutinerna kring skrivarna ska säkerställas och att man för diskussioner kring hur man hanterar sekretessbelagt material på till exempel hembesök.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons