Annons

Stopp för Ekströms möbler

Kommunledningen i Tingsryd har satt stopp för Ekströms möbler att bygga ut: "Det skulle innebära ett allt för stort intrång för bostäderna i kvarteret."
Tingsryd • Publicerad 27 oktober 2010
Kommunalrådet Arne Karlsson (M) och möbelhandlare Artur Ekström till höger när de träffades vid ett tidigare tillfälle framför möbelaffären.
Kommunalrådet Arne Karlsson (M) och möbelhandlare Artur Ekström till höger när de träffades vid ett tidigare tillfälle framför möbelaffären.Foto: Bernd Blankenburg

Artur Ekström hade planerat att bygga ut sin möbelaffär för cirka 10 miljoner kronor. Men grannarna i kvarteret Siskan har kraftigt protesterat. De var rädda att deras boendemiljö skulle försämras avsevärt.

I en avvägning mellan att gynna handeln i Tingsryd och att värna om en trivsam miljö för husägarna i Siskan har kommunledningen kommit fram till att säga stopp.

Annons

– Vi var inte förtjusta i ett sådant stort bygge som skulle innebära stora murar framför grannarnas köksfönster. Behöver Ekström ett lagerutrymme då kan han bygga till på industriområdet, säger Marie-Louise Hilmersson (C) som pekar på ett exempel i Emmaboda där en möbelaffär har lyckats med ett liknande alternativ.

Kommunalrådet Arne Karlsson (M) konstaterar att det tyvärr finns risk för intressekrockar i ett litet samhälle.

– Det här var inget lätt beslut att fatta. Utökad handel föder ny handel. Och att gynna handeln är en viktig fråga för Tingsryds centrum. Men vi måste också ta hänsyn till de som bor i kvarteret. De har också rätt att trivas, säger han.

Förutom nämnda två var också Kenneth Görtz (M) och socialdemokraterna Barbro Svensson och Mikael Jeanson med om beslutet. De beslöt också att problematiken med handeln och boendeområden i Tingsryds centrum ska hanteras i den pågående centrumstudien för tätorten.

84-årige Artur Ekström är mycket besviken: "Jag har lagt ned 200000 kronor på ritningar." Han ville börja bygga kommande vår.

– Egentligen spelar det här mindre roll för mig personligen. Det är kommunen som förlorar en investering på 10 miljoner. Eftersom jag inte får bygga ut nu då bygger jag inte alls. Inte heller något lager på industriområdet, säger han.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons