Annons

"Stor risk att ålen utrotas"

Tingsryds kommun motsätter sig att ett ålfiskeförbud införs i sötvattenområden från den 1 januari 2011.
– Förbudet ökar risken att ålstammen utrotas, säger landsbygdsutvecklare Jörgen Larsson.
Tingsryd • Publicerad 15 december 2010

Precis som länsstyrelsen fiskeridirektör Olof Lessmark och flera upprörda föreningar inom olika fiskevårdsområden förundras han över att Fiskeriverket inte kan se verkligheten.

– Anledningen till att ål fortfarande finns kvar i inlandsvatten är att ägare av fiskerätt planterat in ålyngel med egna pengar. Och träder förbudet i kraft då kommer föreningarna att sluta med denna frivilliga inplantering av glasål, säger Jörgen Larsson.

Annons

Och då är det risk att ålen utrotas. Någon föryngring från havet är obefintlig på grund av att kraftverk i många åar spärrar ålens och andra fiskars väg uppströms. Det är fiskerättsägarnas intresse att rädda ålen från utrotning som bevarad den hittills.

Jörgen Larsson har skrivit Tingsryds kommuns yttrande över Fiskeriverkets förbud om ålfiske i insjöar. Förbudet motverkar ambitionen att rädda ålen som art fruktar kommunen.

Det är också fiskeridirektören vid länsstyrelsen rädd för.

"Finns det ingen ål som vandrar ut kommer inte heller kraftverksägare att vidta frivilliga åtgärder för fria vandringsvägar." Olof Lessmark anser att det enklaste och effektivaste sättet att öka lekål är att stoppa allt ålfiske i havet där det fiskas mest.

Tingsryds kommun ser det också som "respektlös" att Fiskeriverket bestämt en remisstid på bara 30 dagar.

Från länsstyrelsen har man föreslagit att ett beslut om reglering av ålfisket ska fattas av nya Havs- och vattenmyndigheten. Fiskeriverket upphör ju den 1 juli 2011.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons