Annons

Syskon gjorde tidsresa

Före detta folkskolan i Yxnanäs är numer ett populärt museum över föremål från trakten. På söndagen gjorde några av dess gamla elever en tidsresa.
Tingsryd • Publicerad 2 augusti 2010
Öppet hus på skolan lockar många besökare.
Öppet hus på skolan lockar många besökare.Foto: Olof Elfverson
Bo Johansson tycker att det är viktigt att bevara gamla föremål inför framtiden.
Bo Johansson tycker att det är viktigt att bevara gamla föremål inför framtiden.Foto: Olof Elfverson
Hemvändarna hittar räkenskaper och dokument med åtskilliga år på nacken i det gamla kontoret.
Hemvändarna hittar räkenskaper och dokument med åtskilliga år på nacken i det gamla kontoret.Foto: Olof Elfverson
Yxnanäs hembygdsmuseum uppmärksammades i media redan 1923.
Yxnanäs hembygdsmuseum uppmärksammades i media redan 1923.Foto: Olof Elfverson
Jan Jonsson, Maj-Gret Håden, Gun-Britt Jonsson, Berit Persson, Henry Håden och Malte Persson agerar kassörer i sin barndoms lanthandel.
Jan Jonsson, Maj-Gret Håden, Gun-Britt Jonsson, Berit Persson, Henry Håden och Malte Persson agerar kassörer i sin barndoms lanthandel.Foto: Olof Elfverson
Maj-Gret Håden och svägerska Gun-Britt Jonsson hittar så mycket intressanta saker på museet att de har svårt att komma därifrån.
Maj-Gret Håden och svägerska Gun-Britt Jonsson hittar så mycket intressanta saker på museet att de har svårt att komma därifrån.Foto: Olof Elfverson
Bland alla utställningsföremål kan man exempelvis hitta 40 år gamla tidningar.
Bland alla utställningsföremål kan man exempelvis hitta 40 år gamla tidningar.Foto: Olof Elfverson

– Kommer du ihåg de här porslinsäggen? utropar Maj-Gret Håden till sin bror Jan Jonsson.

– Ja då, man lade dem i värpreden.

Annons

Tillsammans botaniserar de runt museets gamla lanthandel med sin syster Berit Persson och alla syskonens respektive. Nästan varje föremål väcker ett speciellt minne till liv. Syskonen är uppvuxna i trakten runt Yxnanäs, och har varit elever i folkskolan som nu är museum. Deras mor handlade dagligen i butiken där de är på återupptäcktsfärd.

– Hon sa alltid att kaffet var så gott. Och det luktade kaffe i hela affären, säger Maj-Gret Håden nostalgiskt.

Jan Jonsson tycker att klassrummen ser ut som de gjorde när han gick i skolan. Han tycker att det är roligt att återse dem, eftersom de påminner om gamla tider. Maj-Gret Håden håller med, och pekar på en vedeldad spis som står i hörnet i en av salarna.

– Den där kommer jag ihåg mest. Jag satt bredvid den ett helt läsår och blev varm om kinderna, säger hon.

De tre syskonen ska delta i hemvändardagen i Rävemåla, och passade därför på att ta en extratur till Yxnanäs. Men museet lockar inte bara gamla bekanta. Bland gästerna finns också turister, bland annat från Tyskland och Danmark.

Museet har funnits i lokalerna sedan skolan lades ner på 1960-talet, och här platsar nästan allt som påminner om förr. Det finns exempelvis gamla skor, spinnrockar, böcker, en liten fiskebåt och fynd från stenåldern. Dessutom alla skolans gamla planscher, bänkar och skolkataloger. Alla föremål i samlingarna är skänkta från privatpersoner omkring Yxnanäs och Älmeboda. Under sommarmånaderna är det öppet hus för allmänheten varje söndag.

Yxnanäs hembygdsföreningen driver museet ideellt. Ordförande Bo Johansson berättar att föreningen startade 1921 och därmed är Kronobergs äldsta hembygdsförening. Syftet var då att samla "kuriositeter, minnesmärken och kulturföremål" från trakten.

– Man måste säga att det målet är uppnått.

Louise Lindell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons