Annons

Tingsryd försäkrar sig mot diskrimineringslagen

Med hjälp av en försäkring mot diskriminering har Tingsryds kommun köpt sig fri från ekonomiskt ansvar. I december tecknades försäkringen som skyddar mot skadestånd vid sådant som mobbning och kränkande behandling i kommunens verksamhet.
Tingsryd • Publicerad 9 januari 2015
Med hjälp av en försäkring mot diskriminering har Tingsryds kommun köpt sig fri från ekonomiskt ansvar. I december tecknades försäkringen som skyddar mot skadestånd vid sådant som mobbning och kränkande behandling i kommunens verksamhet.Foto: Per Jodenius

Tingsryds kommun har den 10 december 2014 gjort en beställning av en diskrimineringsförsäkring - en ny typ av försäkringsskydd som är en utökning av den ordinarie ansvarsförsäkringen kommunen har hos försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.

Enligt Torkel Lindberg, General Manager vid försäkringsbolaget QBE som levererar försäkringen genom Söderberg & Partners, är försäkringen ett extra skydd för kommunen vid brott mot diskrimineringslagen.

Annons

– Det är en försäkring som täcker vissa skadeståndskrav som härstammar från diskriminering som kommunen gör sig skyldiga till, säger han.

Majoriteten av de kunder som valt att teckna försäkringen har ett försäkringsbelopp motsvarande 500 000 kronor och en självrisk på 35 000 kronor.

I det produktblad där Söderberg & Partners presenterar försäkringen skriver de att Barn- och elevombudet (BEO), Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen (DO) under de senaste åren gått allt hårdare mot kommun som man anser bryta mot reglerna om för förbundet mot diskriminering och kränkande behandling. De skriver vidare att processer mot dessa instanser är tidskrävande och kostsamma och det är vanligt att parterna når en förlikning. Söderberg & Partners skriver att förlikningar tenderar att driva upp ersättningskraven och att kommunerna åtar sig ansvar som man vid en rättslig prövning inte skulle anses ha.

– Det är en utökning av den ordinarie ansvarsförsäkringen om kommunen skulle bli ersättningsskyldiga vid kränkning eller diskriminering enligt skadeståndslagen, diskrimineringslagen eller skollagen då skyddet i den ordinarie ansvarsförsäkringen inte är tillräckligt bra för den här sortens skador, förklarar Stefan Nybacka som är försäkringsförmedlare mellan Söderberg & Partners och Tingsryds kommun.

Ser ni att det finns ett behov för Sveriges kommuner att teckna en sådan försäkring?

– Ja. Vi ser att det finns ett behov, det fattas ett skydd i den ordinarie försäkringen och vi som försäkringsbolag kan täcka det. Kommunen vill ha ett försäkringsskydd när det väl händer, berättar Stefan Nybacka.

Har ni fått några indikationer på att fler kommuner blir ersättningsskyldiga för brott enligt diskrimineringslagen?

– Nej, det finns för tillfället inga tydliga tendenser i någon enskild kommun. Däremot vet vi att det finns och att det uppkommit fall där det behövts en försäkring då kommuner blivit krävda på skadestånd.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons