Annons

Tingsryds kommun anmäldes för lagbrott

Efter ett tips till Konkurrensverket blev Tingsryds kommun föremål för en utredning om att eventuellt ha begått ett brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU.
Tingsryd • Publicerad 9 augusti 2014

Anmälaren hävdade i början av året att Tingsryd och fyra andra kommuner hade konstruerat inköp i syfte att kringgå lagen. I anmälan hävdades att dessa inköp var otillåtna direktupphandlingar av ett värde mellan två till fem miljoner kronor.

Det hela handlar om att Tingsryd hade fått ett erbjudande om att uppgradera ett datasystem för ärendehantering. Kommunen valde att anta detta erbjudande.

Annons

I en skrivelse till Konkurrensverket påpekade kommunjuristen Garo Lorfalk att upphandlingsvärdet hade överskattats. Värdet var endast cirka 242 000 kronor. Gränsen för tillåtet direktinköp var vid tillfället 330 000 kronor.

– Vi låg alltså betydligt under den gränsen. Sedan den 1 juli gäller dessutom en ny och högre gräns, nämligen 505?000 kronor, säger Jörgen Wijk som är kommunsekreterare.

Dessutom har någon uppgradering enligt nämnda erbjudande ännu inte ägt rum.

– Inom kommunen saknar vi tillräckligt utrymme på våra servrar. Pengar för nya servrar är avsatta i budgeten men vi har ännu inte köpt dem, säger Jörgen Wijk.

Konkurrensverket har nu efter ett halvårs utredning avslutat detta ärende.

– Enligt de uppgifter som Tingsryds kommun lämnat till konkurrensverket har kommunen i dagsläget inte möjlighet att uppgradera befintligt system och därmed föreligger inget avtal med leverantören, förklarar Lana Rozbayani från Konkurrensverket i ett mejl eftersom verkets trasiga växel inte tillät telefonkontakt vid tillfället.

Konkurrensverket anser att det inte ”finns tillräckliga skäl” att närmare granska Tingsryds agerande.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons