Annons

Tingsryds värmeverk fyller 10 år

Den 4 januari 2002 tändes den stora pannan i värmeverket på Lokgatan för första gången. I och med det hade Tingsryds Energi AB, Teab, tre fjärrvärmenät i gång, Tingsryd, Urshult och Linneryd. Värmeverket i Väckelsång startade i november 2010.
Tingsryd • Publicerad 20 januari 2012
De är Teab. Överst på trappstegen står vd Kenneth Brorsson, sedan syns driftsteknikerna Andreas Mann och Nisse Rönn, bolagets administratör Alf Henriksson och så nykomlingen Sven-Olof Sörgårn som har ansvaret för projektering av det kommunala bredbandsnätet.
De är Teab. Överst på trappstegen står vd Kenneth Brorsson, sedan syns driftsteknikerna Andreas Mann och Nisse Rönn, bolagets administratör Alf Henriksson och så nykomlingen Sven-Olof Sörgårn som har ansvaret för projektering av det kommunala bredbandsnätet.Foto: Bernd Blankenburg
Jodå, JGA:s flis brinner bra. Andreas Mann håller koll.
Jodå, JGA:s flis brinner bra. Andreas Mann håller koll.Foto: Bernd Blankenburg
Teabs vd Kenneth Brorsson framför bolagets kontorstillbyggnad: "I februari håller vi öppet hus."
Teabs vd Kenneth Brorsson framför bolagets kontorstillbyggnad: "I februari håller vi öppet hus."Foto: Bernd Blankenburg
Driftstekniker Nisse Rönn håller koll på värmeverkets alla delar: "Här producerar vi fyra villors årsförbrukning på en timma!"
Driftstekniker Nisse Rönn håller koll på värmeverkets alla delar: "Här producerar vi fyra villors årsförbrukning på en timma!"Foto: Bernd Blankenburg
Kenneth Brorsson, vd för Tingsryds Energi AB: "Bolaget har aldrig haft ett rött bokslut!"
Kenneth Brorsson, vd för Tingsryds Energi AB: "Bolaget har aldrig haft ett rött bokslut!"Foto: Bernd Blankenburg
Driftsteknikerna Andreas Mann och Nisse Rönn ser till att värmeverket fungerar.
Driftsteknikerna Andreas Mann och Nisse Rönn ser till att värmeverket fungerar.Foto: Bernd Blankenburg

I dagarna är det alltså jubileum för värmeverket i Tingsryd som fyller 10 år.

Det kommunägda energibolaget Teab hade ju bildats tidigare. Fjärrvärmenäten i Linneryd och Urshult var redan i gång genom ett samarbete med respektive orts sågverk. Nämligen JG Anderssons söner AB i Linneryd och John Neikter AB i Urshult som numera ingår i Vidakoncernen.

Annons

Att starta ett kommunägt bolag för fjärrvärme var i slutet av 1990-talet ett ekonomiskt vågspel.

– Men så blev möjligt att få bidrag från Delegationen för Energiförsörjning i Sydsverige, DESS. Vi fick ett antal miljoner som gjorde att kalkylerna höll. Det blev den rätta puffen att vi vågade satsa på det här. När vi till exempel investerade cirka 22 miljoner kronor i värmeverket här i Tingsryd fick vi drygt fem miljoner av DESS, berättar Teabs vd Kenneth Brorsson.

När han summerar de gångna åren är han nöjd med hur det varit och ännu mera nöjd med hur det i dag är.

– Från det att Tingsryds Energi AB startade år 2000 och fram tills nu har bolaget aldrig gjort ett rött bokslut!

Bolaget har nu utökat sin verksamhet med att också ta ansvar för Tingsryds kommuns stamnät för bredband. Den verksamheten särredovisas inom energibolagets bokslut.

Lagom till värmeverkets jubileum har bolaget äntligen fått en samlad hemvist. I måndags kunde nämligen bolagets fem anställda för första gången gå till jobbet med samma adress. Från att ha varit utspridda på olika förvaltningar samlas alla nu i Teabs eget nybyggda kontorshus intill värmeverket.

– Det känns väldigt bra att vi nu alla är samlade på ett och samma ställe, säger Kenneth Brorsson som just hunnit flytta alla sina pärmar från kommunkontoret på Torggatan.

Bolagets administratör och ekonom Alf Henriksson flyttade också med.

En kortade flyttväg hade driftsteknikerna Nisse Rönn och Andreas Mann. För att de skulle komma till sina nya kontorsrum behövdes bara att göra håll i väggen på deras gamla kontrollrum i värmeverket.

Även Teabs nya IT-verksamhet har flyttat till Lokgatan. Detta i form av bredbandsprojektören Sven-Olof Sörgårn.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons