Annons

Tingsrydspolitiker: Politiker blundar när folk bygger svart

Socialdemokraterna med Lars-Erik Svensson i spetsen hävdar att allianspolitikerna blundar för när folk bygger svart och bryter mot strandskyddslagen.
Tingsryd • Publicerad 24 augusti 2010

– Vi anser inte att majoriteten i miljö- och byggnämnden för en rättssäker politik när det lönar sig bättre att inte ansöka om bygglov och dispenser än att göra det, säger Lars-Erik Svensson, ledamot i miljö- och byggnämnden.

Socialdemokraterna menar helt enkelt att både allianspolitiker och tjänstemän blundat för svartbygge och strandskyddsbrott.

Annons

Partiet kräver nu i en motion att kommunfullmäktige tar upp nämndens reglemente till prövning för att se om det behövs förtydligande.

Vilka fall syftar du på?

– Jag vill inte gå in på enskilda ärenden. Med det finns ett antal fall av skiftande dignitet.

Han menar att det är utredarens sak att hitta tveksamheter.

Lars-Erik Svensson har under många år hårt drivit frågor kring inte minst strandskyddet där han gjort sig känd för att vara noga med lagens bokstav.

Ett av de ärenden som Svensson inte vill nämna är de mångåriga turerna kring Hätteboda camping. Delar av campingen har han i olika sammanhang klassat som svartbygge.

Någon tjänsteman på kommunen kommer på fullmäktiges uppdrag att gå igenom ärenden som passerat miljö- och byggnämnden.

Vad tror du om den granskningen?

– Den blir nog snabb. Svaret på motionen blir förmodligen att det inte behövs göras något.

Du verkar inte ha något större förtroende för hur utredningen kommer att skötas?

Annons

– Nu har vi i alla fall lyft frågan och det är viktigt.

Det finns förmodligen en del som betraktar dig som en bromskloss i landsbygds­utvecklingen.

– Jag är ingen bromskloss men utvecklingen ska ske efter de regler som finns.

Peter Koch (m), ordförande i miljö- och byggnämnden, säger att han inte är förvånad över Svenssons och socialdemokraternas motion.

– Han har ju tyckt så här länge. Vi i alliansen har ofta haft mer liberala bedömningar än socialdemokraterna som varit mer strikta. Men att få nämndens arbete synat är givetvis en demokratisk rättighet.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons