Annons

Tomas Granroth årets energiutmanare

Byggnadsingenjör Tomas Granroth på Tingsryds bostadsstiftelse Kommunhus har fått utmärkelsen årets energiutmanare av bransch- och intresseorganisationen Sabo.
– Det känns skönt. Vi har slitit som tusan med energibesparingen, säger mannen som gjort Kommunhus bäst i Sverige.
Tingsryd • Publicerad 5 oktober 2012
Byggnadsingenjör Tomas Granroths framgångsrika arbete att minska energiförbrukning i Kommunhus över 1000 lägenheter har uppmärksammats i hela landet.
Byggnadsingenjör Tomas Granroths framgångsrika arbete att minska energiförbrukning i Kommunhus över 1000 lägenheter har uppmärksammats i hela landet.Foto: Bernd Blankenburg

Inom Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, har hittills 106 av 300 företag anslutit sig till Skåneinitiativet. Därmed har de förbundit sig att minska sin gemensamma energianvändning med 20 procent från år 2007 till år 2016.

Stiftelsen Kommunhus är redan där.

Annons

Att detta lyckades är till stor del en förtjänst av Tomas Granroth. På fyra år har han minskat energianvändningen i stiftelsens fastigheter med över 20 procent!

– Vi började 2008 med att gneta och arbeta med detta. Att vi lyckade berodde mycket på att styrelsen för Kommunhus satsade pengar och trodde på det här, säger Tomas Granroth.

Han och medarbetarna har arbetat med enkla åtgärder för att minska vår energiförbrukning. Sparidéerna kunde genomföras med relativt liten kapitalinsats. Exempelvis genom att byta fönster, isolera fastigheterna och ha koll på rätt värmeflöde till lägenheterna.

Och just detta har också Sabo uppmärksammat. Juryns motivering för att ge Tomas Granroth utmärkelsen för årets bästa sparinsatser lyder därför så här:

”Många gånger förespråkas avancerade tekniska lösningar förknippat med stora investeringar, vilket oftast är omöjligt för bostadsföretag med mindre resurser. I stället har Tomas fokuserat på områden och åtgärder med hög energispareffekt per investerad krona. Samtidigt har han engagerat övrig driftpersonal och fått dem motiverade att fortsätta arbetet i samma anda.”

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons