Annons

Tufab köper hotellets konkursbo

Det kommunägda Tingsryds Utveckling och fastighetsbolaget, Tufab, ska köpa konkursboet efter senaste hotell företagaren Kapten Gyllenhorn Restaurang och Catering AB. Förhandlingar pågår.
Tingsryd • Publicerad 30 augusti 2014
I dag hyrs rummen på hotellet ut till elever från privata musikgymnasiet AMB.
I dag hyrs rummen på hotellet ut till elever från privata musikgymnasiet AMB.Foto: Bernd Blankenburg

Att Tufab nu kort och gott köper konkursboet är möjligen en väg ut från ett besvärligt läge.

Under kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags kväll kom frågan upp om det var juridiskt okej att hyra ut hotellrum där vissa inventarier tillhör konkursboet.

Annons

Rummen hyrs ut till elever från privata musikgymnasiet AMB.

– Jag är lite oroad inför en eventuell rättsprocess här. Har vi verkligen på fötter när vi hyr ut rummen sådär? Det undrade bland flera andra Centerns Mikael Andersson.

Tufabs styrelseord- förande Arne Karlsson (M) försäkrade att allt var okej: ”Vi har varit i kontakt med konkursförvaltaren och vi kan hyra ut.” Det sade han under ledamöternas frågestund när fullmäktige sammanträdde i Tingsryds Folkpark.

Till Smålandsposten säger han genom att köpa konkursboet blir allting enklare. Inte minst att leta fram en ny hotellföretagare som hyresgäst.

Men hur var det nu med att hyra ut rum där det delvis fanns saker som hade en annan ägare, nämligen konkursboet?

– Tufabs vd Peråke Janén hade varit i kontakt med konkursförvaltaren Per Swahn. Och han hävdade inget besittningsskydd. Vi fick hyra ut rummen, försäkrar Arne Karlson.

Han tillägger att sängarna i rummen ägs av Tufab. Sänglinnen hade AMB-eleverna själva. Det finns enligt honom ingen risk att Tufab åker dit på skadestånd för intrång eller sådant.

– Allting lossnar genom köpet av konkursboet. Konkursen avslutas och vi har tillgång till i hotellet. Jag tror nu att vi kanske har en ny hotellföretagare i början av oktober, säger Arne Karlsson.

Det blir i så fall den tionde som driver hotellrörelsen. För att undvika en åttonde konkurs ska en eventuell ny entreprenör kunna få en hyreslättnad.

– Kanske en modell där hyran baseras på omsättningen, spånar Arne Karlsson.

Konkursförvaltare Per Swahn från Advokatfirman Werner HB i Karlskrona vill inte kommentera saken förrän på måndag.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons