Annons

”Turismen har minskat med nästan 60 procent”

Nu har värmen kommit men den regniga sommaren har gjort så att turismen i Tingsryd minskat dramatiskt. Norraryds camping har haft närmare 60 procent färre gäster jämfört med förra året.
Tingsryd • Publicerad 28 juli 2012
camping Andreas och hans fru Bärbel Ober på Norraryds camping har haft närmare 60 procent färre gäster jämfört med förra året. Foto: Emma Holmberg
camping Andreas och hans fru Bärbel Ober på Norraryds camping har haft närmare 60 procent färre gäster jämfört med förra året. Foto: Emma HolmbergFoto: 
Foto: 

– Det har varit en jättedålig säsong, näst intill katastrofal, säger campingvärden Andreas Ober.

Enligt Tingsryd turistbyrås statistik har antalet besökare minskat med nästan 20 procent jämfört med förra året. De små campingarna i kommunen har påverkats mycket av det dåliga sommarvädret och ger besked om drastiskt minskade gästnätter.

Annons

– Under juni månad har turismen minskat med nästan 60 procent sedan förra året. Men vi hoppas att det blir bättre nu i juli och augusti, säger Andreas Ober på Norraryds Camping.

Lennart Siljemark som driver Linneryds Camping berättar även han att det varit en mycket dålig säsong hittills. Campingen har haft nästan en tredjedel färre gäster i år.

– Vi har absolut känt av att vädret påverkat turismen. Vi har haft mycket färre badgäster och även beläggning av husvagn. Men just nu har vi fullt och hoppas på att det kommer bli bättre i augusti. Men det är mycket tveksamt om vi kan ta igen det vi förlorat, säger han.

Näringslivsutvecklare Anders Borgehed berättar att det är jättesvårt att veta hur man ska tolka statistiken.

– Vissa har haft fler besök medan vissa har haft färre. Det är jättesvårt att dra slutsatser från statistiken och säga vad som beror på vad. Om det är vädret, marknadsföringen eller vad det beror på det kan vi inte veta.Handlarna i Tingsryds kommun har däremot gynnats av den hittills regniga sommaren.

– Dåligt väder och mycket regn leder ofta till att folk vill hålla sig inomhus. Så det dåliga vädret har bara varit jättepositivt för oss då många har kommit och handlat. Vi har inte alls märkt av de låga siffrorna, säger Bengt-Åke Rungegård på Börjes.

Detsamma säger Frida Sagebrant på Konkursbutiken i Väckelsång.

– Det har varit en jättebra säsong och väldigt mycket att göra, fullt med folk hela dagarna. Det enda som vädret kan ha påverkat är att vi fått lite mindre gäster i kaféet de dagarna, säger hon.

Emma Holmberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons