Annons

Unga musiktalanger i topp på Kronobergstoppen

Topplistor är ett hett ämne för ett gäng unga stjärnskott i Tingsryd just nu. Tre band från Kulturverkstan toppar Kronobergstoppen och tjejgruppen LA har just skickat in ett bidrag till Svensktoppen Nästa.
Tingsryd • Publicerad 29 mars 2012
Duon LA, Amanda Hård och Linnéa Widell har hållit ihop ett tag. De uppträder när de får möjlighet och vill komma långt med sin musik. Nu hoppas de på Svensktoppen.
Duon LA, Amanda Hård och Linnéa Widell har hållit ihop ett tag. De uppträder när de får möjlighet och vill komma långt med sin musik. Nu hoppas de på Svensktoppen.Foto: Emelie Olsson
Josefine Jonsson är glad över förstaplatsen på Kronobergstoppen. Hennes musik lutar åt pop- rockhållet och låten på topplistan heter Away.
Josefine Jonsson är glad över förstaplatsen på Kronobergstoppen. Hennes musik lutar åt pop- rockhållet och låten på topplistan heter Away.Foto: Emelie Olsson
Roaddogz kämpar för att få skivkontrakt. De vill utveckla sin musik och nå ut till den breda massan. Med sin låt Baby Drama har de hamnat på Kronobergstoppens tredjeplats.
Roaddogz kämpar för att få skivkontrakt. De vill utveckla sin musik och nå ut till den breda massan. Med sin låt Baby Drama har de hamnat på Kronobergstoppens tredjeplats.Foto: Emelie Olsson
Killgruppen Roaddogz, duon X med Evelina Jeanson och Emilia Hallberg och Josefin Jonsson ligger alla på Kronobergstoppen. Amanda Hård och Linnéa Widell (bakre raden till höger) har skickat in ett bidrag till Svensktoppen.
Killgruppen Roaddogz, duon X med Evelina Jeanson och Emilia Hallberg och Josefin Jonsson ligger alla på Kronobergstoppen. Amanda Hård och Linnéa Widell (bakre raden till höger) har skickat in ett bidrag till Svensktoppen.Foto: Emelie Olsson
Den countryinspirerade låten You Made My Day skrev Emilia Hallberg och Evelina Jeanson för ett par år sedan. Nu ligger den tvåa på Kronobergstoppen.
Den countryinspirerade låten You Made My Day skrev Emilia Hallberg och Evelina Jeanson för ett par år sedan. Nu ligger den tvåa på Kronobergstoppen.Foto: Emelie Olsson

– Det är skoj. Vi hade ingen aning om att vi var anmälda dit. Nu vill vi utveckla vår musik, säger Elbasan Hasanaj.

Den senaste veckan har han tillsammans med de andra killarna i bandet Roaddogz legat trea på Kronobergstoppen med låten Baby Drama. Låtarna skriver de för att uttrycka sina känslor och håller sig i trakterna kring genren R'n'b/rap.

Annons

– Vi försöker få till omväxling på våra låtar men vill ändå hålla samma stil rakt igenom. Det får inte spåra ur liksom, säger han.

Josefine Jonsson ligger etta med låten Away och har spenderat många timmar i Kulturverkstans studio. På andraplatsen ligger Emilia Hallberg och Evelina Jeanson som till vardags går på Dackeskolan i Tingsryd. Deras låt You Made My Day är en countryinspirerad låt som skrevs för flera år sedan.

– Den har legat ganska länge, jag tror att vi skrev den i sexan. Sedan har vi fixat lite med den och så plockade vi fram den till Kulturverkstans skiva, säger Evelina Jeanson.

Förra året producerade Kulturverkstan skivan Made in Tingsryd 2011. Där hade ett gäng musikaliska ungdomar från kommunen med sina låtar. När sedan Kronobergstoppen var på jakt efter nya stjärnskott tipsade Magnus Lundin om några bidrag.

Han är glad och stolt över gänget som snabbt seglade upp som etta, tvåa och trea på Sveriges Radios Kronobergstoppen. Roaddogz och Josefine Jonsson har dessutom flera veckor på topplistan bakom sig.

– Skithäftigt! Jag har aldrig varit med om att det stått en och samma ort på de tre topplaceringarna. Det känns jätteroligt och det säger en hel del om de här ungdomarna, säger han.

Ungdomarna själva vill ge Magnus Lundin en eloge för sitt engagemang.

– Han hjälper verkligen till och ser till att vi fixar allt, säger Darwin Aroca Rojas från Roaddogz.

I dag, onsdag, uppdateras veckans resultat av Kronobergstoppen.

Samtidigt satsar Tingsrydsgruppen LA med Amanda Hård och Linnéa Widell för att sprida sin musik. För bara ett par dagar sedan skickade de in låten You are my sister till Sveriges radios musiklista Svensktoppen Nästa.

Annons

– Vi vill satsa på musiken och vi ska båda två gå estetisk linje på gymnasiet i höst, säger Amanda Hård och får medhåll från Linnéa Widell:

– Vi vill synas så mycket som möjligt. Det var därför vi skickade in låten till Svensktoppen. Vi får se vad som händer i framtiden.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons