Annons

Unikt värmeverk invigdes i Väckelsång

Tingsryds Energi AB har skrivit in sig i historieböckerna. På fredagen invigdes nämligen det toppmoderna fjärrvärmeverket i Väckelsång. Anläggningen anses som ledande i riket eftersom den körs med såväl biobränsle som solvärme.
Tingsryd • Publicerad 25 oktober 2010
Teabs styrelseordförande Dag Runesson klippte invigningsbandet.
Teabs styrelseordförande Dag Runesson klippte invigningsbandet.Foto: Markus Danielsson
Nisse Rönn (närmast) och Andreas Mann är driftstekniker på det nya fjärrvärmeverket. De ser fram emot att solvärmeanläggningen på taket ska bli klar.
Nisse Rönn (närmast) och Andreas Mann är driftstekniker på det nya fjärrvärmeverket. De ser fram emot att solvärmeanläggningen på taket ska bli klar.Foto: Markus Danielsson

Fredagen den 22 oktober 2010 blev en stor dag för Tingsryds Energi AB. Det var den dagen man invigde sitt nya fjärrvärmeverk i Väckelsång. För tolv miljoner kronor har Teab skapat en anläggning som i dagsläget förser 26 anslutna fastigheter med fjärrvärme. Glädjen över den nya fjärrvärmeanläggningen är extra stor eftersom Teab nu kan visa upp en anläggning som är smått unik i hela Sverige.

– Ja, jag vet inget annat värmeverk som har den här kombinationen med både biobränsle och solvärme, säger Kenneth Brorsson, vd för Teab.

Annons

Den högtidliga invigningen lockade ett stort antal besökare strax efter lunch på fredagen. Kommunens representanter fanns på plats liksom andra inblandade intressenter från exempelvis fjärrvärmesektorn runtom i Sverige.

Invigningen fick emellertid förrättas i ett läge då solvärmeanläggningen på taket ännu inte helt färdigställd.

– Det tar nog ungefär två veckor till innan allt är klart däruppe, säger Nisse Rönn, driftstekniker på den nyinvigda värmeanläggningen.

Teabs styrelseordförande, Dag Runesson (C) var den som fick äran att klippa det blågula invigningsbandet. Innan dess tackade han alla inblandade parter.

– Alla som har kämpat för detta ska tackas en sådan här dag, sa Dag Runesson innan han tog saxen och gjorde det historiska klippet.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons