Annons

Väntan är över–det blir ett musikgymnasium

Nu står det klart att Academy of Music & Business AB, AMB, startar ett privat musikgymnasium i Tingsryd nästa höst. I går kom Skolinspektionens slutliga besked. – Det här känns fantastiskt roligt. Jätteskönt, nu är det snabbhet i processen som gäller, säger Magnus Lundin som är en av grundarna.
Tingsryd • Publicerad 25 oktober 2012
Foto: 
Trion som gör en musiksatsning på Tingsryd och dess gymnasium Wasaskolan. Grundarna av Academy of Music and Business Education AB: Daniel Hylse, Andreas Carlsson och Magnus Lundin. Foto: Bernd Blankenburg
Trion som gör en musiksatsning på Tingsryd och dess gymnasium Wasaskolan. Grundarna av Academy of Music and Business Education AB: Daniel Hylse, Andreas Carlsson och Magnus Lundin. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 
Mitt under studiearbetet på Kulturverkstan får Andreas Carlsson ställa upp för intervju.
Mitt under studiearbetet på Kulturverkstan får Andreas Carlsson ställa upp för intervju.Foto: 
Amanda Hård, Magnus Lundin, Andreas Carlsson, Emma Gimstrand, Linnea Widell, Philippe Berggren och Daniel Hylse gläds över beskedet.
Amanda Hård, Magnus Lundin, Andreas Carlsson, Emma Gimstrand, Linnea Widell, Philippe Berggren och Daniel Hylse gläds över beskedet.Foto: Bernd Blankenburg
Magnus Lundin är rektor för Kulturverkstan i Tingsryd.
Magnus Lundin är rektor för Kulturverkstan i Tingsryd.Foto: Bernd Blankenburg

De senaste månadernas väntan har varit nervkittlande för alla inblandade. Beslutet som skulle komma från Skolinspektionen i slutet på sommaren försenades flera månader och tiden för att lyckas dra i gång en gymnasieskola redan höstterminen 2013 började bli knapp.

Precis då fick de tre initiativtagarna Andreas Carlsson, Magnus Lundin och Daniel Hylse det positiva beskedet som i slutändan ska göra Tingsryd till en attraktiv ungdomskommun.

Annons

– Nu kör vi. Vi har väntat och väntat och äntligen kan vi dra i gång. Det är för ungdomarna vi gör det här, säger Daniel Hylse.

Den fristående musikskolan kom på tal mellan Kulturverkstans Magnus Lundin och internationellt erkände låtskrivaren Andreas Carlsson i Los Angeles för två år sedan. Tanken på ett fristående musikgymnasium växte sig starkare hos vännerna och efterhand beslutade de sig för att satsa på skolan i Tingsryd.

– Vår första tanke var att dra igång den i en storstad, men sedan insåg vi att det inte spelar någon roll var man har den. De mest prestigefyllda och intressanta skolorna kan ligga på en potatisåker, det handlar om innehållet, säger Magnus Lundin.

I går kom alltså beskedet som alla väntat på:

”Skolinspektionen godkänner Academy of Music and Business Education AB som huvudman för gymnasieskola i Tingsryds kommun. Godkännandet avser utbildning på det nationella Estetiska programmet med inriktning musik vid AMB Education i Tingsryds kommun”.

Andreas Carlsson som tillfälligt lämnat Los Angeles för Stockholm var i går på plats i Tingsryd i ett annat ärende. Han fick alltså glädjas åt beslutet tillsammans med sina kompanjoner.

– Vi har vetat om det här i tjugo minuter, så vi har faktiskt knappt hunnit prata om det. Men visst känns det helt underbart, verkligen fantastiskt, säger han.

Satsningen betyder mycket för hela Tingsryds kommun och ska i förlängningen bidra till ökad attraktivitet för kommunen.

Höstterminen 2013 ska friskolan startas i provisoriska lokaler med två klasser på totalt 32 elever. 2014 ska studentbostäder och en helt ny skolbyggnad stå färdig i anslutning till Wasaskolan.

–   Nu måste vi styra upp hela skeppet och bygga vidare på samarbetet med kommunen och Wasaskolan. Mycket är gjort och alla är väldigt taggade, men nu ska vi se till att allt bli färdigt, säger Daniel Hylse.

Skolans fyra ben: Estetiskt gymnasium med musikinriktning, yrkeshögskola samt internationell utbildning för låtskriveri, ljud/ljusproduktion och management/entreprenörskap samt Master Class-undervisning som innebär gruppundervisning ledd av ”mästare”.

Tingsryds kommun ska bygga en skolbyggnad som de sedan hyr ut till AMB.

Skolbyggnaden ska stå färdig 2014. Innehåller bland annat huvudstudio, åtta ensemblelokaler, ett audiotorium för 400 personer och tolv produktionsstudios.

Totalt 220 elever i fram­tiden, även med internationellt elevintag.

Andreas Carlsson har genom sitt privata produktionsbolag förbundit sig att stödja skolans ekonomi med ett betydande belopp.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons