Annons

"Vår rättighet att rösta"

I går öppnade förtidsröstningen inför EU-valet 2019.
Förra året röstade drygt 4 000 invånare i Tingsryds kommun.
I år hoppas Ingrid Johansson (S) på ett högre valdeltagande.
Tingsryd • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 14 maj 2019

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Redan nu är förtidsröstningen i gång och i kommunhusets medborgarkontor står det gröna insynsskyddet redo för valdeltagare.

– I höstas påpekade valobservatörer att vi behövde insynsskydd. Då fick vi ändra på det. Så var det i hela Sverige, det var inte bara vi som behövde ändra på det, säger valnämndens ordförande i Tingsryds kommun Ingrid Johansson (S).

Annons

År 2014 deltog drygt 4 000 invånare i EU-valet, vilket motsvarar 42,5 procent av de röstberättigade i kommunen. Endast 52 kommuner i Sverige hade sämre valdeltagande än så år 2014.

– Det är bara vad jag tror själv men kan vara så att många äldre tycker att det inte berör dem. Men det tycker jag ändå, vi måste tänka på våra barn och barnbarn som ska växa upp i denna miljö. Vi ska hjälpa dem, säger hon.

Foto: Linnéa Petersson

Ingrid Johansson hoppas att årets siffra blir högre än så.

– Jag tycker att det är vår skyldighet och vår rättighet i Sverige att rösta. Jag hoppas att folk tar till sig det och att de vill rösta. Jag tycker att det är både en skyldighet och rättighet att göra det, säger hon och fortsätter:

– Om man inte röstar kan man inte skylla på någon. Det är lätt att sitta vid köksbordet och ha åsikter utan att rösta. Jag tycker att det är helt fel, jag tycker att man ska lägga sin röst.

Enligt kommunen står det på röstkorten för valdistriktet Linneryd/Älmeboda att Älmeboda bibliotek är röstningslokal. I valdistriktet finns två lokaler där medborgarna kan rösta då även Linnerydsskolan tar emot röster till EU-valet.

Liksom vid riksdagsvalet 2018 finns möjligheten att använda sig av ambulerande röstmottagare.

Linnéa PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons