Annons

Vårdbygget invigd och ger många intryck

Tisdag förmiddag. Stämningen i den splitternya byggnaden är högtidlig. Här ska folket möta vårdpersonalen i modern miljö. Förhoppningarna är många.
Tingsryd • Publicerad 11 juni 2014
Kvartetert Örnen, landstingets lokaler är invigda. Till höger pågår bygget av kommunens äldrecentrum som ska bli klar 2015.
Kvartetert Örnen, landstingets lokaler är invigda. Till höger pågår bygget av kommunens äldrecentrum som ska bli klar 2015.Foto: Anna Snellman
? Det är ljust och fint här. Men efter 24 år i Tingsryd flyttar jag närmare min dotter som bor i Stockholm, säger Cornelia Serfezi som gör sitt första och sista besök på nya vårdcentralen.
? Det är ljust och fint här. Men efter 24 år i Tingsryd flyttar jag närmare min dotter som bor i Stockholm, säger Cornelia Serfezi som gör sitt första och sista besök på nya vårdcentralen.Foto: Anna Snellman
Så här ser ett undersökningsrum ut i de nya lokalerna.
Så här ser ett undersökningsrum ut i de nya lokalerna.Foto: Anna Snellman
? Här finns utrymme för samarbeten, säger Maud Causey, chef för hela verksamheten.
? Här finns utrymme för samarbeten, säger Maud Causey, chef för hela verksamheten.Foto: Anna Snellman
Elisabeth Sandström, tandsköterska och Henrike Mollenhauer, tandläkare visar de nya lokalerna för Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum som sitter i stolen.
Elisabeth Sandström, tandsköterska och Henrike Mollenhauer, tandläkare visar de nya lokalerna för Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum som sitter i stolen.Foto: Anna Snellman
Sven Sunesson (C) landstingsråd inviger nya vårdcentralen i kvarteret Örnen.
Sven Sunesson (C) landstingsråd inviger nya vårdcentralen i kvarteret Örnen.Foto: Anna Snellman
? Det ser jättefint ut, säger Stina Ros Svensson, Gösta Fransson och Esteri Fransson som minglar och spanar in nya vårdcentralen.
? Det ser jättefint ut, säger Stina Ros Svensson, Gösta Fransson och Esteri Fransson som minglar och spanar in nya vårdcentralen.Foto: Anna Snellman
Iréne Johansson visar besökarna till apparaten med nummerlappar tills nya entrén blir klar.
Iréne Johansson visar besökarna till apparaten med nummerlappar tills nya entrén blir klar.Foto: Anna Snellman
Sjukgymnasterna Karin Jönsson, Malin Jönsson och Stina Petersén är glada över det stora utrymmet som rehabiliteringen får i de nya lokalerna.
Sjukgymnasterna Karin Jönsson, Malin Jönsson och Stina Petersén är glada över det stora utrymmet som rehabiliteringen får i de nya lokalerna.Foto: Anna Snellman
Nya fikarummet. Här träffas personalen från alla avdelningar.
Nya fikarummet. Här träffas personalen från alla avdelningar.Foto: Anna Snellman
Kai-Christian Reck, läkare och medicinskt ansvarig ser fram emot att arbeta i de nya lokalerna.
Kai-Christian Reck, läkare och medicinskt ansvarig ser fram emot att arbeta i de nya lokalerna.Foto: Anna Snellman
- Jag ska till labbet. Stolarna i väntrummet är sköna, säger Claes Eriksson.
- Jag ska till labbet. Stolarna i väntrummet är sköna, säger Claes Eriksson.Foto: Anna Snellman

– Tingsryd är speciellt på så sätt att här finns samma befolkningsmängd året om. Primärvården tar hand om både Tingsrydsborna och turisterna, säger Sven Sunesson (C) landstingsråd när han klipper invigningsbandet.

Det är första byggnaden som blir klar i det största byggprojektet i Tingsryd de senaste åren. Landstinget har öppnat sin verksamhet i egen regi i ett rött hus med vita knutar. Här ska en stor del av Tingsryds vårdpersonal arbeta. Förhoppningarna bland personalen är många.

Annons

– Som tandläkare tänker jag inte bara på tänder. Jag ser till hela människan. Den här byggnaden är skapad för att se helheten. Jag hoppas på samarbeten. Huvudvärk kan i bland orsakas av bettet. Om vi kan arbeta närmare så kan vi hjälpa människor ännu mer, säger Henrike Mollenhauer.

Den tanken lades också fram i invigningstalet som Maud Causey, chef för vårdcentralen, höll för anställda och besökare. Hon tackade också personalen för engagemang och tålamod under ombyggnadstiden.

På markplan finns vårdcentralen och Folktandvården. På andra våningen finns rehab, barnhälsovården och barnmorskemottagningen.

Så ser kvarteret Örnen ut

1. Landstingets röda hus på 2700 kvm inhyser vårdcentralen inklusive barnhälsovården, folktandvården och barnmorskemottagningen. Prislapp: 62 mkr.

2. Tingsryds kommuns äldrecenter är en cirkelformad byggnad intill. Invigs 2015. Prislapp: 173 mkr.

Anna Snellman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons