Annons

Värmeverket i Väckelsång har startat

Det tog inte mera än ett halvår. Nu står det klart, det nya värmeverket i Väckelsång.
– Det betyder att samtliga kommunägda byggnader i Tingsryds kommun numera värms upp med biobränsle, säger Kenneth Brorsson som är vd för Tingsryds Energi AB.
Tingsryd • Publicerad 2 oktober 2010
Teab:s vd Kenneth Brorsson är mäkta imponerad av inhyrda arbetskraften. Zoltan Medgyesi till vänster som arbetar för NCC och Axel Sund från Hallabro Elektriska.
Teab:s vd Kenneth Brorsson är mäkta imponerad av inhyrda arbetskraften. Zoltan Medgyesi till vänster som arbetar för NCC och Axel Sund från Hallabro Elektriska.Foto: Bernd Blankenburg
Värmeverket måste köras in. Åke Gunnarsson till vänster från Teab:s jourgrupp, driftteknikerna Nisse Rönn och Bengt Gustafsson från SIA Holst Energi AB som levererade panncentral och styrsystem snackar detaljer.
Värmeverket måste köras in. Åke Gunnarsson till vänster från Teab:s jourgrupp, driftteknikerna Nisse Rönn och Bengt Gustafsson från SIA Holst Energi AB som levererade panncentral och styrsystem snackar detaljer.Foto: Bernd Blankenburg
Värmeverket i Väckelsång styrs och övervakas digitalt från Teabs stora värmeverk i Tingsryd. Bengt Gustafsson från leverantören SIA Holst Energi AB.
Värmeverket i Väckelsång styrs och övervakas digitalt från Teabs stora värmeverk i Tingsryd. Bengt Gustafsson från leverantören SIA Holst Energi AB.Foto: Bernd Blankenburg

När Teab grundades för cirka tio år sedan fick energibolaget uppdraget att "bygga bort" fossila bränslen ur den kommunala värmeförsörjningen.

– Och där vi nu. Teab levererar fjärrvärme till skolor, servicehus, hyreshus, privata villor och industrier på fyra orter: Tingsryd, Linneryd, Urshult och nu även i Väckelsång. I Ryd är det Eon som producerar värme och i Konga och Rävemåla värms byggnader med pellets, berättar Kenneth Brorsson.

Annons

Värmeverket i Väckelsång har två pannor för biobränsle med en total effekt av en megawatt. Dessutom finns en reservpanna för olja "i fall något händer" när det är som kallast.

– Sommartid ska vi klara värmeförsörjningen för 25 anslutna fastigheter här i Väckelsång med solvärme. På värmeverkets tak installerar vi inom några dagar 120 kvadratmeter solfångare som tillsammans ska ge cirka 80 megawattimmar per år.

Enligt Kenneth Brorsson ska detta räcka för att ge värme och tappvatten till servicehuset Solhaga och anslutna bostäder. Skolan är ju stängt då.

Väckelsångs värmeverk kostade totalt 12 miljoner kronor: "Det är byggt för att försörja i princip hela Väckelsångs samhälle." Men den utbyggnaden av värmenätet kommer att ta några år.

NCC var totalentreprenör och SIA Holst Energi AB har levererat pannor, flisanläggning och styrsystem. Värmeverket styrs och övervakas från Teabs värmeverk i Tingsryd.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons